“Yaratılanı severiz, Yaratan ’dan oturu…” anlayışıyla butun mahlûkÂta şefkat, merhamet ve muhabbetle yaklaşmalıyız...İnsan da Haceru ’l-Esved gibi cennetten cıkmadır. İşlediği gunahlarla ne derecede duşerse duşsun, onun ozundeki değer bÂkîdir. Bu sebeple, gunÂha olan duşmanlığı gunahkÂra sıcratmamak îcÂb eder. Fakat gunahkÂra olan musÂmahayı da gunÂha taşırmamak gerekir.
Nakledildiğine gore İbrahim bin Edhem Hazretleri, bir sarhoşun pis kokulu ve bulaşık ağzını yıkamış, bunu nicin yaptığını soranlara da:
“–Eğer yuce AllÂh ’ın adını zikretmek icin yaratılan dil ve ağzı bulaşık olarak bıraksaydım, hurmetsizlik olurdu...” demişti.
Adam ayıldığında ona:
“–Horasan zÂhidi İbrahim bin Edhem ağzını yıkadı...” dediler. Bu durumdan mahcup olan sarhoşun gonlu de gaflet uykusundan uyandı ve:
“–Oyleyse ben de tevbe ettim...” dedi.
Boyle bir ıslÂha vesîle olan İbrahim bin Edhem Hazretleri ’ne ruyÂsında Hak katından şoyle buyruldu:
“–Sen Biz ’im icin onun ağzını yıkadın! Biz de senin icin onun kalbini yıkadık!..”
İşte hizmet, boylesine yuksek bir kalbî hayatla îf edildiğinde neticesi de o nisbette bereketli olur. İnsan bu hÂle ulaşınca muhabbet odağı hÂline gelir. Muhabbetle atılan tohum da ebedîdir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hizmet , Erkam Yayınları
İBRAHİM ETHEM HAZRETLERİ İLE İLGİLİ YAZILAR İBRAHİM BİN ETHEM DEVE HİKAYESİ İBRAHİM BİN ETHEM HAZRETLERİNİN NEFS TEZKİYESİ İBRAHİM ETHEM HAZRETLERİNE TAHTINI BIRAKTIRAN RUYA İMANIN TADI NASIL ALINIR?

İslam ve İhsan