
Musa Topbaş Hocaefendi'nin hayatından misallerle; genclere vatan ve millet sevgisi nasıl kazandırılır?
VATANIN KORUNMASI FEDAKÂR GENCLİĞİN YETİŞMESİNE BAĞLI
Mûs Efendi -kuddise sirruh-, yeni yetişen nesilde fedÂkÂrlık ruhunun yeterince gelişmediğini gorur ve uzulurlerdi. “Din, vatan, bayrak ve milletin korunması, ancak fedÂkÂr bir gencliğin yetişmesine bağlıdır”, diyerek, bu uğurda elinden ne gelirse yapmaya gayret ederlerdi.
Hatta İslÂm ve Turk tarihinden kahramanların ornek fedakarlıklarının anlatıldığı “İslÂm Kahramanları” isimli uc ciltlik kitabı, bunun icin kaleme almışlardı. Nitekim kitabın giriş kısmında bu niyetlerini şoyle dile getirmişlerdir:
GENCLER KİTAP OKUMALI
“Gunumuzde bu eseri okumaya cok ihtiyac olduğu kanaatinde olduğumuz icin, kahramanlık derleyen eserlere muracaat edildi. CenÂb-ı Hakk ’ın izni ile verimli neticeler alındı. Bu kitaptan kadın-erkek, genc-ihtiyar, her meslek erbÂbı istifÂde edeceklerdir. Cunku bunlar hayal mahsulu değil, tarihe mal olmuş hakiki kahramanlık ve fedÂkÂrlık menÂkıplarıdır.
Sebat ederek okunduğu takdirde o kahramanların hayatını okudukca, onlara karşı, sevgimiz, takdîrimiz tezÂyud eder, onların o tertemiz Hak uğrunda mallarından, canlarından gectiklerini gorur, kendimizde onlar gibi şerefli bir hayatı dustûr etme arzusu belirir. Zaman gelir bu okuduğumuz menÂkıplardan gonlumuzde huzur hÂli teessus eder. Korku kalpten cıkar, icap ederse din ve vatan uğruna ecdÂdımız gibi, canımızı, malımızı seve seve fed etmeye hazır olmuş oluruz”
Muslumanlık adına vatan ve millete duyarsız kalmanın buyuk bir gaflet olduğunu sık sık hatırlatırlardı. Buyururlardı ki:
“Hakiki musluman, ailesini, buyuklerini, yurdunu ve bayrağını sever, insanlara karşı yumuşak davranır ve imkÂn buldukca herkese yardım eder”
PARTİCİLİKTEN UZAK DURMALI
Particilik ve hizipcilikten şikayetciydiler. Yakınlarını ve sevenlerini bu alandan uzak tutmaya calışırlar ve bu konuda da şoyle bir olcu koyarlardı:
“İfrattan, tefritten, hizipcilikten, particilikten kacınmalıyız. Bazı calışmalara ifrat derecesinde bağlanıp namazı terkedecek şekilde onun peşine duşmek de mahzurludur. Biz hayrı şundan veya bundan değil, CenÂb-ı Allah ’tan bekleriz. Ama ehlini severiz, sırası geldiği zaman desteğimizi veririz. Her işin ehli vardır, onun ehli de işleriyle meşgul olsunlar”.
Muhterem UstÂz, cÂhil ve gorgusuz bir genclik yerine, bilgi ve irfan ehli bir neslin yetişmesi gereğini her fırsatta dile getirir, kendisi de bu uğurda uzerine duşeni yapardı.
MUSA EFENDİ'DEN GENCLER İCİN KİTAP FONU
Mesel her yıl duzenli olarak ozel infak fonu icerisinden “kitap fonu” diye onemli bir miktar ayırır ve bu fondan ilgili genclere yuzlerce kitap hediye edilmesini temin ederdi. Universite bitirmiş olan genclere Osmanlı tarihi ile ilgili kitapları, tarihi kahramanların menkıbelerinin anlatıldığı kitapları alır, gittiği yerlerde onları hediye ederdi. Arabalarında bu nevi kitapları surekli olarak bulundururlardı. Hatta “Bir kitap her zaman bir cikolatadan kıymetlidir. Bir cikolatayı verirsiniz ama birkac gunde biter, kitap ise nesillere kalır” buyururlardı.
Gonlunun arzuladığı vasıflara sahip gencleri gorduğu zaman neşesi artar, onlara ayrı bir teveccuhu olurdu.
Dil cok muhim! Dil halkın tÂrihi hÂfızası, dil milletin varlığının esÂsı! Dil, kısaca diyecek olursak, milletin ozu! Bu yuzden de onu unutturmaya calışıyorlar. Şimdi arşivlerde, kutuphÂnelerde eski harflerle kaleme alınmış cok kıymetli eserler var. Genc nesil mÂzisinden kopmuş bir halde, gecmişinden, soyunun tÂrihî gayretinden habersizdir.
Ey bugunun munevver Turk gencliği!
Tarihini iyi oğren! Kutubhanelerdeki eski eserleri oku! Bilgini coğalt. Eski Turk Osmanlıca harflerini bilmiyor isen, calış oğren, bilhassa Kur ’an-ı Kerim ’i kolaylıkla okuyabilenler, beş altı ayda kolaylıkla oğrenebilirler. Zannedildiği gibi zor değildir. CenÂb-ı Hakk ’ın izni ile kısa zamanda istenilen netice elde edilir”.
Kaynak: musatopbas.com
İslam ve İhsan