GÂfil insan, helÂl-haram demeden, ne elde edebilirse onu kÂr zanneder. HÂlbuki bir mu ’min icin helÂlden kazanılan bir kuruş, haramdan gelecek milyonlardan daha değerlidir. Mu ’min icin hesabını kolay verebileceği helÂl mal, hayırlı maldır. Hesabını veremeyip azÂbını cekeceği haram mal ise tam bir baş belÂsıdır. Bu yuzden haram yollardan dunyalık elde etmeye calışanların kalpleri kordur.AbdulkÂdir GeylÂnî Hazretleri buyurur:

“Ey oğul! Dunyalık toplarken, gece odun toplayan, fakat eline ne geldiğini bilmeyen kişi gibi olma. Eline gecen dunyalığın helÂl mi haram mı, meşrû mu yoksa gayr-i meşrû mu olduğuna dikkat et. Butun fiillerinde tevhid ve takv guneşi ile beraber ol!”

GÂfil insan, helÂl-haram demeden, ne elde edebilirse onu kÂr zanneder. HÂlbuki bir mu ’min icin helÂlden kazanılan bir kuruş, haramdan gelecek milyonlardan daha değerlidir. Mu ’min icin hesabını kolay verebileceği helÂl mal, hayırlı maldır. Hesabını veremeyip azÂbını cekeceği haram mal ise tam bir baş belÂsıdır. Bu yuzden haram yollardan dunyalık elde etmeye calışanların kalpleri kordur. Nitekim Omer bin Abdulazîz g buyurur ki:

“Haramlar bir ateştir. Ona ancak kalbi oluler uzanır. Eğer el uzatanlar diri olsalardı, o ateşin acısını muhakkak duyarlardı.”

Kalplerini dunya hırsı burumuş gÂfiller; hak ile bÂtıl, helÂl ile haram, doğru ile yanlış gibi olculeri tanımaz hÂle gelirler. MevlÂn Hazretleri, dunya ihtirÂsıyla kalp gozunun korelmesinin, kişiyi hayvanattan bile daha aşağı bir hÂle duşurduğunu ifade sadedinde şoyle buyurur:

“Bir kopek bile kendisine atılan kemiği veya ekmeği koklamadan yemez.”

Yani gozunu hırs burumuş bir insanda, bir kopeğin neyi yiyip neyi yememesi gerektiğini kontrol etmesi kadar bile bir dikkat, hassÂsiyet ve sakınma gayreti gorulmez. Dunya nîmetleri karşısında helÂl-haram gozetmemek, bu kadar fecî bir mÂnevî felÂkettir.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Altınoluk Dergisi, 2018 – Şubat, Sayı: 383, Sayfa: 032

AMELLER, KALBE GELEN HALLERE VÂRİDÂTA GORE ŞEKİLLENİR VE CEŞİTLENİR
İslam ve İhsan