Kur ’Ân-ı Kerîm ’de duny ve Âhirete Âit butun bahtiyarlıklar sayıldıktan sonra: “…AllÂh ’ın rızÂsı bunların hepsinden ustun, hepsinden daha buyuktur. İşte asıl buyuk kurtuluş da budur.” (et-Tevbe, 72) buyrulur.CenÂb-ı Hak buyuruyor: “Ey huzura kavuşmuş insan! Sen O ’ndan rÂzı, O da senden rÂzı olarak Rabbine don. (SÂlih) kullarım arasına katıl ve cennetime gir!” (Fecr, 27-30)
Rasûlullah (sav) buyurdular:
“MukÂfÂtın buyukluğu, belÂnın şiddetine goredir. AllÂh, sevdiği topluluğu belÂya uğratır. Kim başına gelene rız gosterirse, AllÂh ondan hoşnut olur. Kim de rız gostermezse, AllÂh ’ın gazabına uğrar.” (Tirmizî, Zuhd, 57/2396; İbn-i MÂce, Fiten, 23)
Peygamber Efendimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde şoyle buyuruyor:
“Kuvvetli mu ’min, (AllÂh katında) zayıf mu ’minden daha hayırlı ve daha sevimlidir. (Bununla birlikte) her ikisinde de hayır vardır. Sen, sana yararlı olan şeyi elde etmeye calış. AllÂh ’tan yardım dile ve asla acziyet gosterme. Başına bir şey gelirse, «Eğer şoyle yapsaydım, boyle olurdu.» diye hayıflanıp durma! «AllÂh ’ın takdîri bu, O, ne dilerse yapar.» de! ZîrÂ; «Eğer şoyle yapsaydım.» sozu, şeytanı memnun edecek işlerin kapısını acar.” (Muslim, Kader, 34; İbn-i MÂce, Mukaddime, 10)
ASIL BUYUK KURTULUŞ
HÂle rız gostermeyip “Keşke şoyle şoyle yapsaydım” diyen bir insan, rızÂsızlık, kadere karşı cıkma ve AllÂh ’ın irÂdesini beğenmeme gibi îmÂna zıt hÂllere dûcÂr olur. Bu ise şeytanı sevindiren, insanı husrÂna surukleyen bir durumdur. HÂle rız ise, insanı AllÂh ’ın rızÂsına erdirir. Kur ’Ân-ı Kerîm ’de duny ve Âhirete Âit butun bahtiyarlıklar sayıldıktan sonra:
“…AllÂh ’ın rızÂsı bunların hepsinden ustun, hepsinden daha buyuktur. İşte asıl buyuk kurtuluş da budur.” (et-Tevbe, 72) buyrulur.
Kaynak: www.2g1d.com
İslam ve İhsan