Takva kısaca ne demek? Takva hayatı nasıl olmalıdır? Sahabe efendilerimizin takva tarifi nasıldı?
TakvÂ; kalbi mÂsivÂdan, yÂni Allah ’tan uzaklaştıran her şeyden korumak sûretiyle cemÂlî tecellîlerin mÂkesi hÂline gelmektir.

TAKVA NEDİR? - VİDEO


TAKVA NEDiR?


TakvÂ; kalbi mÂsivÂdan, yÂni Allah ’tan uzaklaştıran her şeyden korumak sûretiyle cemÂlî tecellîlerin mÂkesi hÂline gelmektir.

TakvÂ, nefsÂnî arzuları zayıflatmak, rûhÂnî istîdatları inkişÃ‚f ettirmek ve CenÂb-ı Hak ’la dostluğun tesisidir.

TakvÂ, AllÂh ’a yakınlık ve ebedî vuslat kapısıdır. O kapıdan gecenler; hayatı, med-cezirlerine kapılmadan, denge ve muvÂzeneyi bozmadan huzûr icinde yaşarlar.

VelhÂsıl TakvÂ, mu ’minin, AllÂh ’ın hıfz u emÂnına sığınarak, Âhirette kendisine zarar ve elem verecek şeylerden titizlikle korunması ve gunahlardan sakınarak sÂlih amellere sarılmasıdır.

ASHÂB-I KİRÂMIN TAKVÂ TARİFİ


Nitekim şu hÂdise, takvÂnın ne olduğu husûsuna muşahhas bir misaldir:

Hazret-i Omer -radıyallÂhu anh-, bir gun Ubey bin KÂ ’b -radıyallÂhu anh- ’a takvÂnın ne olduğunu sormuştu. Ubey -radıyallÂhu anh- da ona:

“–Sen hic dikenli bir yolda yurudun mu ey Omer?” diye mukÂbelede bulundu. Hazret-i Omer:

“–Evet, yurudum.” karşılığını verince de bu sefer:

“–Peki, ne yaptın?” diye sordu.

Hazret-i Omer:

“–Elbisemi topladım ve dikenlerin bana zarar vermemesi icin butun dikkatimi sarf ettim.” cevÂbını verdi.

Bunun uzerine Ubey bin KÂ ’b -radıyallÂhu anh-:

“–İşte takv budur.” dedi. (İbn-i Kesîr, Tefsîr, I, 42)

Ayrıca takvÂda kemÂle erebilmek icin şupheli şeylerden de şiddetle kacınmak gerekmektedir. Zira Allah Rasûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-:

“Kul, mahzurlu şeylere duşme endişesiyle mahzûru olmayan bÂzı şeyleri de terk etmedikce gercek muttakîlerin derecesine ulaşamaz.” buyurmuştur. (Tirmizî, KıyÂme, 19/2451; İbn-i MÂce, Zuhd, 24)

Bu hususta AbdullÂh bin Omer -radıyallÂhu anh- ’ın da şoyle bir îkÂzı vardır:

“Kişi, kalbini tırmalayan, kendisini huzursuz eden şeyleri terk etmedikce takv makÂmına ulaşamaz.” (BuhÂrî, ÎmÂn, 1)

TAKVA NE DEMEK? - VİDEO


TAKVÂ HAYATI NEDİR VE NASIL YAŞANIR?


Takv hayatı yaşamak demek; CenÂb-ı Hakk ’a dost olabilmek, cenneti kazanabilmek, cennetin guzelliklerinden, derinliklerinden, ilÂhî ikramdan anlayabilecek bir kalbe dunyada sahip olabilmek demektir.

Bu sebeple takvÂ; kulun, her davranışında, her hÂlukÂrda, hatt her nefeste CenÂb-ı Hakk ’ın rızÂsının aranmasıdır. Boylece kul, Allah Rasûlu ’ne buyuk bir aşk ve muhabbet ile bağlanacak, butun mahlûkāta da HÂlık ’ın nazarıyla merhamet ve şefkat ile bakacaktır.

VelhÂsıl insan, bir hicken yoktan var edildiğini unutmayarak, insanlar nazarında îtibar sÂhibi olmaktan ziyÂde Allah katında sÂlih kul olmanın gayreti icinde olmalı ve şu fÂnî Âlemde en sağlam sığınak ve en cok muhtac olduğumuz «takv»ya sımsıkı sarılmalıdır. Zira ancak takv sahibi kullar, tefekkurde derinleşir; acan ciceklerin, oten kuşların, meyveli ağacların lisÂnına Âşin olurlar. Onlardaki zarÂfet, incelik ve guzelliği, rûhÂnî hayatlarına aksettirirler. Cicekler gibi ince ruhlu, meyveli ağaclar gibi ikram sahibi olurlar. İşte bunlar, AllÂh ’ın, Kur ’Ân-ı Kerîm ’de sen ettiği bahtiyar kimselerdir.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, 40 Soru 40 Cevap

TAKVÂ İCİN ONEMLİ 2 ŞART



İslam ve İhsan