Tasavvufu, Cenab-ı Hakk'ı kalben tanıyabilme sanatı olarak acıklayan Osman Nûri Topbaş Hocaefendi, 9 maddede tasavvufu anlatıyor.1- Tasavvuf; CenÂb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatı.

2- Bir arınma disiplini. Allahʼtan uzaklaştıran her şeyden sakınarak takvÂya erebilme yolu.

3- Tasavvuf, rûhÂnî bir neşʼe icinde dÂimî bir tekÂmul mektebi.

4- Nefse karşı sulhu olmayan bir cenk. Zira nefs; ancak buyuk cihÂd ile terbiye edilebilen, sırlarla dolu bir kuvvet.

5- İmtihan sırrının şifresini, Hakk ’a kul olabilmenin dustur ve olculerini, feyz ve rûhÂniyetle damarlarımızda dolaştıran bir husûsiyet. Butun muhtevÂsı ile tasavvuf, nefsi rûhÂniyetin emrine ÂmÂde kılmanın, tÂlim, terbiye ve tezkiyesi.

[caption id="attachment_25121" align="alignnone" width="702"] "El bizikrillÂhi tatmeinnul kulûb." Rad,28 (Kalpler ancak Allah'ı zikretmekle tatmin olur.)[/caption]

TASAVVUF, İMÂNI İHSAN UFKUNA TAŞIMA SANATI

6- Yine tasavvuf, teslîmiyet pınarından kana kana icmenin, “îmÂn”ı “ihsan” gibi yuce bir ufka taşımanın diğer adı.

7- Her zaman ve mekÂnda Hakkʼın takdîrinden memnun olarak Allah ile dost kalabilme sanatı. Hayatın med-cezirleri, değişen şartları ve surprizleri karşısında muvÂzeneyi koruyup şikÂyet ve sızlanmayı unutarak dÂim guzel bir kul olabilme mahÂreti.

8- İc Âlemini ikmÂl gayreti icindeki muʼminin, diğergÂm bir gonulle mahlûkÂta yonelerek onların ihtiyac ve eksikliğini şefkat ve merhametle telÂfî etme mes ’ûliyeti.

9- HÂsılı tasavvuf; Allah Rasûluʼnu aşk ile yakından tanıyabilme, Oʼnun yuce karakter ve şahsiyetinden nasîb alarak, dîni, rûhÂniyetine uygun bir tarzda yaşayabilme gayretidir.

Kaynak: www.osmannuritopbas.com
İslam ve İhsan