
Mevlana Hazretleri ’nden 7 hikmetli soz.MevlÂn Hazretleri buyurur:
“Tohum toprağa duşse onun icin «oldu» denebilir mi?” “Olum gununde tabutum goturulurken, bende bu dunyanın dert ve gamı var sanma! Dunyadan ayrıldığıma uzuluyorum zannetme!” “Sakın ola ki olduğum icin bana ağlama! «Yazık oldu, yazık oldu!» deme! Eğer ben yaşarken nefse uyup şeytanın tuzağına duşersem, işte hayıflanmanın sırası o zamandır!” “CenÂzemi gorup de «Ayrılık, ayrılık!» deme! Bilesin ki o vakit, benim ayrılık vaktim değil, (Rabbimle) buluşma, yani vuslat vaktimdir!” “Beni toprağın kucağına verdikleri zaman sakın; «elvedÂ, elvedÂ!» deme! Cunku mezar, oteki Âlemin, Cennetler mekÂnının perdesidir!” “Batmayı, gozden kaybolmayı gordun ya bir de doğmayı gor! Duşun ki guneşle ay, batıp gozden kayboldukları zaman onların nûruna bir ziyan gelir mi?” “Bu hÂl, sana; batmak, kaybolmak gibi gorunse de, aslında doğmaktır, yeniden hayata kavuşmaktır!” Gercekten de insan, maddî yapısı itibÂrıyla, once bir tabiat unsuru olarak toprakta, bir muddet baba sulbunde, sonra bir sure anne karnında, nihÂyet anne-babanın kollarında, bir zaman da ebeveynin kalbinde bir omur surer. Ardından, dunya beşiğinden kabir beşiğine tevdî olunarak, mezar, kıyÂmet, Cennet veya Cehennem yolcuğuna cıkartılır.
YENİDEN DİRİLİŞİN İLK ADIMI Dolayısıyla olum bir yok oluş değil, yeniden dirilişin ilk adımıdır. Tıpkı ana rahmindeki bebeğin oradan irtibÂtını keserek dunyaya doğması gibi, rûhun bu fÂnî Âlemden kurtulup ebedî bir hayatın sabahına doğmasıdır.
İnsanoğlu o sonsuz Âlemde, dunyada yaşadığı hayattan hesÂba cekilecek, bunun neticesine gore ya ebedî bir saÂdete kavuşacak ya da -Allah muhafaza buyursun- elîm bir azÂba dûcar olacaktır.
VelhÂsıl muʼminin vazifesi, dunyada olumden urperip kacmak yerine, ona hazırlanmak ve onu guzelleştirmeye calışmaktır.
Duşunmek gerekir ki, yuz yirmi dort bin kusur peygamber, sahÂbe-i kirÂm, sayısız evliyÂullah, olumu guzelleştirmeyi bildiler. Şimdi onlar, Cennet bahcelerinden bir bahce olan kabirlerinde kıyÂmeti beklemektedirler. Bizler de ebedî saÂdetimiz icin fÂnî gunlerimizi Hakkʼın rızÂsına uygun şekilde gecirmeli, kendimize guzel bir kabir hazırlamaktan ziyÂde, kabre guzelce hazırlanmanın gayreti icinde olmalıyız.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hz. Mevlana, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan