Ameller hangi niyetle olmalıdır ki nefis icin, kendi benliği icin değil de Rabbi icin olsun? Amellerde ihlÂs ve niyetin onemi anlatan guzel bir kıssa...Ameldeki ihlÂsı Hazret-i Ali ’den oğren! O Allah arslanı hilelerden temizlenmeyi ne guzel bilmiştir!
O ki; Allah yolunda bir gazÂda karşısına cıkan amansız bir kişiyi alt ederek yere duşurmuş ve bertarÂf etmek icin uzerine atlamıştı.
O esnada olumle burun buruna gelen kişi; yenilgisinin hırsıyla, edepsizlik etti, Hazret-i Ali ’nin mubÂrek yuzune tukurdu.
Hazret-i Ali; duşmanını oldurmek icin kaldırmış olduğu kılıcını o anda geri cekti. Duşmanın uzerinden kalkarak onu serbest bıraktı.
Olumun pencesinden kurtulan duşman kişi, rakibinin gosterdiği ve kendince yersiz olan bu merhamet ve af karşısında şaşırıp kaldı. Olumun dehşetini unuttu da, bu inanılmaz affın hayretiyle sual etti:
“–Neden boyle yaptın? Ey cenk meydanlarının yenilmez kahramanı! Lutfedip hÂlinden bir parca anlat! Bu nice ahvÂldir?
YÂ Ali! Sen, bir fırtınaydın, dalgalı bir deniz gibiydin. Şimdi sÂkin bir ummÂn oluverdin! Seni o hÂlden bu hÂle getiren nedir?”
Rakibinin bu sozleri uzerine Hazret-i Ali şoyle buyurdu:
“–Ey kişi! Bilesin ki ben, kılıcımı yalnız Hakk ’ın rızÂsı icin kullanmaktayım. Cunku ben; Hakk ’ın kolesiyim, nefsimin değil! AllÂh ’ın arslanıyım, hev ve hevesimin değil!
Şu gazÂda seninle dovuşurken bana tukurmen dolayısıyla nefsÂnî bir hÂl zuhûr edince, kılıcı kınına koymayı munasip gordum. TÂ ki, Allah icin seven ve Allah icin buğzeden bahtiyarlardan olayım.”
Bu mustesn fazîlet uzerine, adam hidÂyete erdi. Hazret-i Ali ’nin huzûrunda kelime-i şahÂdeti soyleyip İslÂm ile muşerref oldu.
İşte hiddeti yenmeye lutfedilen ilÂhî bereket!..
Ofke gibi, insanda taşkınlığa sebebiyet veren bir başka bÂtınî haram ise; ihtirastır.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2017 Ay: Temmuz Sayı: 149
İslam ve İhsan