Aşık, mÂşukunda fÂnî olmak meyliyle doludur. Ondan lezzet alır.MevlÂn Hazretleri Mesnevî ’de der ki:
“Ey dost, Âşıkların hayatı olmektedir. Gonul vermeyince, sen gonul bulamazsın.” (c.1, 1751)
Yukarıda ifade ettiğimiz gibi Âşık, mÂşukunda fÂnî olmak meyliyle doludur. Ondan lezzet alır. AshÂb-ı KirÂm, butun imkÂnlarını vÂsıta telakkî ederek fedÂya hazır hÂle getirdiler. AllÂh Rasûlu ’nun en ufak bir arzusuna:
“–Canım, malım senin uğrunda feda olsun, YÂ ResûlallÂh!” dediler. Bu hÂlin gercekleşmesi, kalbin, muhabbetullÂha aid arzusunun had safhada tatminidir. Bu keyfiyetten bir zerre miktarı nasib alma bahtiyarlığına eren kelebekler, “pervÂne” adını almışlar ve bu ışığa meftunlukları sebebiyle kendilerini yakıp kul ederek aşklarını ispat etmişlerdir. Bu gerceği Muhammed İkbal bir şiirinde ne guzel anlatır:
“Bir gece, kutuphanemde bir guvenin, pervaneye şoyle dediğini duydum:
«–İbn-i Sîn ’nın kitapları icine yerleştim. Farabî ’nin eserlerini gordum. (Onların bitmek bilmeyen kuru satırları ve o satırlardaki solgun harflerin arasında gezindim ve kemirdim. Bu meyanda Farabî ’nin faziletliler şehri mÂnÂsına gelen Medînetu ’l-FÂzıla ’sını sokak sokak, cadde cadde dolaştım. Fakat) bu hayatın felsefesini bir turlu anlayamadım. KÂbuslu cıkmaz sokakların hazin bir yolcusu oldum. Bir guneşim yok ki, gunlerimi aydınlatsın...»
Guvenin bu feryadına mukabil, pervane guveye yanık kanatlarını gosterdi:
“–Bak!” dedi. “Ben bu aşk icin kanatlarımı yaktım.” Sonra da şoyle devÂm etti:
«–Hayatı daha canlı kılan cırpınış ve muhabbetlerdir; hayatı kanatlandıran da aşktır!..»”
YÂni pervÂne, guveye yanık kanatlarını gostererek hÂl lisanı ile:
“–Sen bu felsefenin muteverrim (veremli) cıkmaz yokuşlarında helÂk olmaktan kendini kurtar! Mesnevî ’nin aşk, vecd ve feyz dolu mÂn deryasında nasiplenerek vuslata kanatlan!..” demekteydi.
Aşk, cırpınışla başlar. Hayat okyanusunu aşıp vuslata erebilmek, hep bu aşk ve vecd cırpınışlarının feyizli ve bereketli zemininde gercekleşir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Ab-ı Hayat Katreleri, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan