Gecenin son saatlerinde (seher vakitlerinde) ve farz namazlardan sonra edilen dualar kabul olur mu?CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Kullarım sana, beni sorduğunda (soyle onlara): Ben cok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar.” (Bakara, 186)
Resûlullah buyurdular:
“Dayanılamayacak dertten, insanı helÂke goturecek tÂlihsizlikten, başa gelecek fenalıktan ve duşmanı sevindirecek felÂketten Allah ’a sığınınız.” (BuhÂrî, DaavÂt 28, Kader 13; Muslim, Zikir 53.)
Rahmeti sonsuz Mevla ’mızın bizim icin hazırladığı sayısız nimetler, dalında yetmiş, hevenk hevenk sarkmış, koparılmaya hazır meyveler gibi muminleri beklemektedir. Kur ’an-ı Kerîm ve hadîs-i şerîfler bize bunu mujdelemektedir. Ancak kulun, bu nimetlere ihtiyacı olduğunu Mevla ’sına arzetmesi, o meyveleri koparmak niyetinde olduğunu gostermesi gerekmektedir. Dua dediğimiz şey, kulun, Rabbinin nimetlerini devşirmek uzere o meyve ağaclarına el uzatmasından ibarettir.
HANGİ DUA DAHA COK KABUL EDİLİR? Kulun Rabbine el acıp niyazda bulunması icin belli bir zaman yoktur. Gunun butun saatleri duaya musait, semanın butun kapıları duaya acıktır. Ağactan meyve koparmak her zaman mumkundur. Yalnız meyve hasadının elverişli zamanları olduğu gibi duanın daha fazla kabul edildiği bereketli zamanlar da vardır. Bir gun Ebu Umame (r.a.) Resûlullah ’a:
“- Hangi dua daha cok kabul edilir?” diye sormuştu. Resûl-i Kibriya Efendimiz de:
“- Gecenin son saatlerinde ve farz namazlardan sonra yapılan dua” buyurmuştu. (Tirmizî, Daavat 79) Duanın kabulu hususundaki incelikleri kendisinden oğrendiğimiz Peygamber Efendimiz sahabîsi Amr İbni Abese ’ye (r.a.) “Allah Teala ’nın kuluna en yakın olduğu zaman gecenin son saatleridir. Yapabiliyorsan o saatte Allah'ı zikredenlerden ol!” (Tirmizî, Daavat 118; Nesaî, Mevakît 35) buyurmuştu. Seher vakti dediğimiz gecenin son ucte birinde Cenab-ı Mevla ’nın “Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim; benden bir dilekte bulunan yok mu, dileğini kabul edeyim.” buyurduğunu (Buharî, Teheccud 14; Muslim, Musafirîn 168-170) haber vermişti.
Kaynak: Prof. Dr. Yaşar Kandemir, Altınoluk Dergisi, 1997-Ocak

İslam ve İhsan
KİMLERİN DUASI KABUL OLUR?