
NefsÂnî bir şımarıklık icinde; “Ben kendi gucumle kazandım, ben kendi ilim ve kÂbiliyetimle elde ettim.” diyerek nefsin hoyratlığına dûcÂr olmak yerine; “Butun nîmetler Sen ’in lûtfundur y Rabbî!” hissiyÂtı icinde “hiclik” zirvesine ulaşmayı hedeflemelidir.Rabbimiz buyurur:
“İnsan gormez mi ki, Biz onu bir nutfeden yarattık. Bir de bakıyorsun ki, apacık duşman kesilmiş!” (YÂsîn, 77)
Asıllarının “hiclik ve yokluk” olduğunu unutan gÂfiller, en buyuk mÂnevî felÂket olan benlik, enÂniyet ve kibir girdabına kapılmaktan kurtulamazlar.
Nitekim İblis, benliğinden dolayı Allah TeÂl ile cidÂle kalkıştı. Âdem -aleyhisselÂm- hakkında, “Ben ondan ustunum.” dedi, kahroldu gitti.
“BİZDEN DAHA GUCLU KİM VAR?”
İlÂhî bir imtihan îcÂbı hazinelere gark edilen KÂrun, zekÂtını hesap edip tahsil etmek isteyen Hazret-i Mûs ’ya karşı cıktı, tavır koydu ve buyuklenerek:
“–Bu hazineleri ben kendi ilmimle kazandım.” dedi. O hazinelerin, Rabbinin lûtfu ve imtihanı olduğunu unuttu. Guvendiği hazineleriyle birlikte yerin dibine gomuldu.
Bel ’am bin BÂûrÂ, nÂil olduğu mÂnevî mazhariyetleri kendine izÂfe etti, mağrur bir şekilde hevÂsına meyletti. CenÂb-ı Hak da onu, dilini cıkarmış soluyan bir kelp gibi ahmaklaştırarak helÂk etti.
Bunlar gibi sayısız misalleriyle tarih şÃ‚hittir ki, CenÂb-ı Hakk ’ın azamet ve kibriy sıfatıyla yarışa kalkışan, Hakk ’a karşı “ben” diyen zÂlimler, “Bizden daha guclu kim var?” diye ovunen Âd ve Semud gibi guclu-kuvvetli kavimler, AllÂh ’ın verdiği zihnî kÂbiliyetlerle îcÂd ettiği vÂsıtalara guvenerek gurur ve kibre kapılanlar, dÂim ilÂhî kahır ve intikamın en ibretli misalleri olarak azap kamcıları altında helÂk oldular.
VelhÂsıl mu ’min, bir nîmete nÂil olduğunda dÂimÂ; Bu Rabbimin fazl u keremindendir.” diyerek nîmeti asıl sahibine izÂfe edip şukretmelidir. NefsÂnî bir şımarıklık icinde; “Ben kendi gucumle kazandım, ben kendi ilim ve kÂbiliyetimle elde ettim.” diyerek nefsin hoyratlığına dûcÂr olmak yerine; “Butun nîmetler Sen ’in lûtfundur y Rabbî!” hissiyÂtı icinde “hiclik” zirvesine ulaşmayı hedeflemelidir.
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Ornek AhlÂkından 2, Erkam Yayınları, 2012
İslam ve İhsan