Şukur ne demektir? Allah ’a nasıl şukredilir? Nimete karşı şukur...Şukur, verilen herhangi bir nimetten dolayı, bu nimeti verene karşı soz, fiil veya kalp ile gosterilen saygı ve minnettÂrlıktır.
Nîmetin hakkı, onun uzerinde tefekkur etmek, onu yaratanın varlığına istidlÂl etmek, O ’nun kudret ve ihsÂnını duşunerek şukretmektir. Omer bin Abdulaziz -rahmetullÂhi aleyh- şoyle buyurur:
“AllÂh ’ı zikrederek sohbet etmek cok guzeldir. AllÂh ’ın nîmetleri uzerinde tefekkur ise, ibadetlerin en fazîletlilerindendir.” (Ebû Nuaym, Hilye, V, 314; İmÂm GazÂlî, İhyÂ, VI, 45)
KufrÂn-ı nîmet; yani nankorluk ise, nîmetin şukrunu ihmÂl etmek, onu hoyratca, nefsÂnî olculer icinde ve ten plÂnında tuketip ziyÂn etmektir. Bu hÂller kişiyi, nîmetleri lûtfeden CenÂb-ı Hak ’tan uzaklaştırır.
ALLAH ’A NASIL ŞUKREDİLİR? Şukur uc kısımdır:
Kalbin şukru: Nîmeti duşunmektir. Dilin şukru: Nîmete karşılık hamd u sen etmektir. Diğer ÂzÂların şukru: İstihkākı kadar nîmetin karşılığını vermektir. Ote yandan; “Her nîmetin şukru kendi cinsinden olur.” denilmiştir. Yani CenÂb-ı Hak bize ne lûtfetmişse, ondan mahrumlara ihsan ve ikram etmemiz îcÂb eder. Nitekim Âyet-i kerîmede buyrulur:
“…AllÂh ’ın sana ihsÂn ettiği gibi, sen de ihsÂn et!..” (el-Kasas, 77)
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Tefekkur, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
GOZUN, KULAĞIN, AĞZIN, KALBİN ŞUKRU NASIL YAPILIR?