Gonul darlığı neden olur? Gonul darlığının sebepleri.MevlÂn CelÂleddin Muhammed Rûmî Hazretleri, arkadaşlarından birini uzuntulu gordu ve şoyle dedi:
– Butun gonul darlığı, bu Âleme gonul bağlamaktan gelir, kendini yok bilirsen, her renge bakarsın, her lezzeti tadarsın, bilesin ki bunların hic birisi ile kalmazsın! Şunları bilesin ki bunları gordukten sonra, oyle bir yere gideceksin ki, orada hic gonul darlığı cekmeyeceksin.
Gene buyurdular:
– Allah zikri en buyuktur. (Ankebût, 29/45) mealini taşıyan Âyet-i kerimenin mÂnÂsı şu demeye gelmez.
– Allah seni andığı zaman sen de O ’nu anasın. Cunku Allah zikri cok cok ustundur. Senin anman, sÂdece dıştadır; neyin yerini tutabilir ki!
Bu mÂnÂyı cozmelisin, anlamalısın, bu mÂn senin onderin olmalıdır.
Bir kimse ihtiyar bir kadına şoyle dedi:
– Yuce Hakk ’ı nerede arayayım? O kadın şoyle dedi:
– Hay babacan! Nerede aradın da bulamadın ki, her nerede istersen bulursun. Zira:
– “Arayan bulur” mÂnÂsı acıktır.
Şoyle anlattı:
– Bir genc bir buyuğun yanına gitti ve şoyle dedi:
– Bana bir şeyler soyle.
O buyuk, uzun bir sure başını aşağı eğip duşundu, sonra başını kaldırıp:
– Ey genc! Cevab mı bekliyorsun?
Genc:
– Evet dedi..
O buyuk zÂt şoyle buyurdu:
– Her ne var ki, Hak TeÂl ’nın gayrıdır, soylemeye değmez, her ne şey ki yuce Hakk ’ı anlatır, o da tabirlere sığmaz. Zira Allah TeÂl ve Tekaddes hazretleri her hangi bir vasıfla anlatılmaktan, herhangi bir yolla tam olarak anılmaktan, yana ustunluğe sahiptir. İsmi DÂrr olan bu buyuk zÂtın sozleri ne kadar uyandırıcıdır. Dervişin:
“Butun Âlemi dolaştım, ne rahatlık buldum, ne de rahatlık bulan birini gordum” sozunu dinleyen DÂrr ’ın:
“Neden kendinden el cekmedin, hem kendin rahat olurdun, hem de herkesi rahat bulurdun” sozu cok derin mÂn taşır.
DÂrr Hazretleri ’nin işaret ettiği şahıslar pek enderdir. Yalnız seyr u sulûk yoluna girenler mustesna. Bunlar buyuk bir ihlÂs uzere murşidlerine karşı teslimiyetleri ve muhabbetleri derecesinde kalpleri tasfiye ve nefisleri tezkiye olur, verilenleri tam îf etmek şartıyla... O zaman nefislerinin kotuluklerini anlarlar ve onun şerrinden CenÂb-ı Hakk ’a iltica ederler. Allah ’ı anmadan yapamazlar, Allah ’ı andıkca da şevkleri, aşkları tezÂyud eder. Allah ’ın sevgisi de gonulde yerleşince, mÂsivÂya, dunya sevgisine yer kalmaz. Allah TeÂl ’nın sevgisi her tarafı kaplayınca hem kendi rahat eder, hem de herkesi rahat bulur. Rabbimiz TeÂl hazretleri bu hali hepimize nasip etsin!
AŞIK OLDUM BEN ALLAH ’IN ADINA Yunus Emre Hazretleri buyurur:
Âşık oldum ben Allah ’ın adına
Doyamadım lezzetine tadına
Şimdi girdim erenler meydanına
Bana Allah gerek, cihan kÂr etmez
Benim gonlum dîdar ister eğlenmez.
Kaynak: SÂdık DÂnÂ-Hizmet İnsanı, s.118- Erkam Yayınları
İslam ve İhsan