Hasan-ı Basri Hazretleri'nden kıymetli nasihatler...Hasan-ı Basrî Hazretleri'nin guzel sozleri ve nasîhatleri meşhur olup, pek tesirlidir. Bu sozlerinden bir kısmı şunlardır:
Bir mecliste bir genc kahkahalarla katıla katıla gulerken, Hasan-ı Basrî oraya uğradı ve delikanlıyı cağırdı: “Oğlum! Sırat ’ı gectin mi?” deyince; “Hayır!” dedi. Hasan-ı Basrî; “Gideceğin yerin Cennet veya Cehennem olduğunu biliyor musun?” diye sorunca; “Hayır!” dedi. “O hÂlde bu kahkaha nedir?” dedi. Gencin bu hÂdiseden sonra bir daha gulduğu gorulmedi.
“Duny uc gun gibidir. Gecen gun, gecip gitmiştir artık. Geri donduremezsin. Ondan umit kesilmiştir. İkinci gun, icinde bulunduğun gundur. Bunu ganîmet ve fırsat bil. Ucuncusu ise gelecek olan gun ki, sen ona ulaşır mısın belli değil. Belki de gelecek olan gune kavuşamadan olursun.”
KALBİN BOZULMASI 6 ŞEYDEN OLUR “Kalbin fesÂda uğraması, bozulması altı şeyden olur:
1) Tovbe etmek umidiyle gunah işlemek,
2) İlim oğrenip onunla amel etmemek,
3) Amel ettiklerinde de ihlÂsı gozetmemek,
4) Allahu teÂlÂnın verdiği nîmetlere şukretmemek,
5) Allahu teÂlÂnın taksim ettiği rızka rÂzı olmamak,
6) Oluleri defnedip ibret almamak, oleceğini duşunmemek, Âhiret icin azık hazırlamamak.”
“Ey insan! İnsanların cokluğuna bakıp da aldanma! Cunku sen yalnızsın, yalnız oleceksin, kabre yalnız gireceksin, yalnız kabirden kalkacaksın ve kendi hesÂbını vereceksin.”
Birgun Hasan-ı Basrî hazretlerine birisi gelip: “Filan kimse, seni cekiştirdi, gıybet etti.” dedi. Buyurdu ki; “Sen o zÂtın evine nicin gitmiştin.” Adam; “Misafir olarak dÂvet etmişti.” dedi. “Sana ne ikrÂm etti?” deyince; “Ceşitli yemekler ve meşrûbÂt.” diye cevap verdi. Hasan-ı Basrî hazretleri; “Bu kadar yemekleri, icinde sakladın da, bir cift sozu saklayamayıp bana mı getirdin!” buyurdu. Daha sonra kendisinin alehinde konuşan kimseye, bir tabak tÂze hurma ile birlikte, ozur dileyerek, şoyle haber gonderdi: “Duyduğuma gore sevaplarını, benim amel defterime gecirmişsin! İsterdim ki, karşılık vereyim! Kusura bakmayın! Bizim hediyemiz sizinki kadar cok olmadı.”
Kaynak: ahmetsimsirgil.com
İslam ve İhsan
Kalbi Yumuşatan Tavsiye