Gercek mu ’minlerin vasıfları nelerdir?
CenÂb-ı Hak buyuruyor:

"Erkek veya kadın, mumin olarak kim iyi amel işlerse, onu mutlaka guzel bir hayat ile yaşatırız. Ve mukÂfatlarını, elbette yapmakta olduklarının en guzeli ile veririz." (Nahl, 97)

Resûlullah buyurdular:

“KıyÂmet gununde mu ’min kulun terÂzisinde guzel ahlÂktan daha ağır bir şey bulunmaz. Allah TeÂl cirkin hareketler yapan, cirkin sozler soyleyen kimseden nefret eder.” (Tirmizî, Birr, 62/2002)

Bir gun Hz. Ali (r.a.) şoyle buyurdu:

“-SubhÂnallah! İnsanların coğu hayır yapmaktan ne kadar da geri duruyorlar! Hayret doğrusu, bir kişiye Musluman kardeşi bir ihtiyacı icin gelir de o kişi kendisini hayır işlemeye muhtac gormez, (kardeşinin ihtiyacını karşılamaz)! HÂlbuki onun guzel ahlÂka koşması lÂzımdır. Zira guzel ahlÂk insanı kurtuluşa goturur.”

Bu esnÂda bir kişi kalkıp:

“-Anam babam sana fed olsun ey Mu ’minlerin Emîri! Sen bunları Peygamber Efendimiz ’den mi işittin?” diye sordu.

HAKÎKÎ MUMİNLERİN VASIFLARI

Hz. Ali (ra) şoyle cevap verdi:

“-Evet. Ancak bundan daha guzelini de işittim. O da şudur: Tayy Kabîlesi ’nin esirleri getirildiğinde iclerinden bir kadın, gÂyet fasih bir lisanla:

“-Ey Muhammed! Eğer munÂsip gorursen bizi serbest bırak! Arap kabîlelerini uzerimize guldurme! Ben bu kavmin efendisinin kızıyım. Babam insanların şeref ve haysiyetini korur, esirleri kurtarır, borclu ve hastalara yardımcı olur. Acları doyurur, muhtacları giydirir, misafiri ağırlar, yemek yedirir, selÂmı yayardı. Bir ihtiyacı icin gelen kişiyi kesinlikle geri cevirmezdi. Ben HÂtem-i TÃ‚î ’nin kızıyım.” dedi.

Bunun uzerine Resûlullah:

“-Ey kadıncağız! Bu saydıkların gercek mu ’minlerin vasıflarıdır. Şayet baban musluman olsaydı ona merhamet eder, cok iyi davranırdık. Bu kadını serbest bırakın! Zira onun babası guzel ahlÂkı severdi. Allah TeÂl ’da guzel ahlÂkı sever.” buyurdu.

Ebû Burde (r.a.) ayağa kalkıp hayretle sordu:

“-YÂ ResûlÂllah! Allah guzel ahlÂkı sever mi?”

Rasûlullah (sav) şoyle cevap verdi:

“-Nefsim kudret elinde bulunduran AllÂh ’a yemin ederim ki hic kimse guzel ahlÂka sahip olmadan cennete giremez!” (Beyhakî, DelÂil, no: 2087 [Vefdu Tayy]; Şuab, VI, 241/8013)

Kaynak: www.2g1d.com
İslam ve İhsan