Allah rızkımızın kefilidir.
CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“…Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.” (Cum ’a, 11)
Resûlullah buyurdular:
“…Allah ’ım, helÂl rızık ihsan ederek harama, fazlı kereminle kendinden başkasına muhtac etmeyerek beni zengin kıl!” (Musned, I, 153)
BİLMEZSİN
Bağdat halifelerinden birisi Behlul ’e dedi ki: “Her gun gel senin icin ayrılan rızkını buradan al da gonlun buna bağlı kalmasın.” Behlul şoyle cevap verdi: “Birkac ayıp olmasaydı boyle yapardım. Birincisi sen benim neye ihtiyacım olduğunu bilmezsin. İkincisi onun bana ne zaman lazım olduğunu da bilmezsin. Ucuncusu bana kac tane lazım olduğuna dÂir de bilgin yoktur. Hak TeÂl benim rızkımın kefilidir. O butun bunları bilir ve mukemmel hikmeti sebebiyle rızkı bana ulaştırır. Ote yandan eğer sen bana kızacak olsan verdiğini benden geri alırsın. Hak TeÂl gunahımdan dolayı rızkımı benden geri almıyor.”
HÂtim-i Esam eşine: “Ben yola cıkacağım, sana ne kadar erzak bırakayım?” diye sormuş. “Senin yola cıktığından itibaren ne kadar yaşayacağımı bildiğin miktarda azık bırak,” demiş. HÂtim: “Ne kadar yaşayacağımızı bilmiyoruz ki,” demiş. Bunun uzerine eşi: “Oyleyse hepsini bunları bilene bırak,” cevabını vermiş. HÂtim sefere cıktıktan sonra yola cıkıp kendisini nafakasız bıraktığından dolayı uzulduklerini bildirmek ve kendisini teselli etmek uzere kadınlar geldiklerinde, uzulmenize gerek yok, cunku HÂtim rızık veren değil, Allah ’ın verdiği rızkı yiyendir” dedi.
Kaynak: İsmail Hakkı Bursevî, Rûhu ’l BeyÂn 21. Cilt, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan