MevlÂn CelÂleddin Rûmî Hazretleri ’ne gore gonul darlığı neden olur?CenÂb-ı Hak buyuruyor:
Bismillahirrahmanirrahim. “Onların goğuslerinde kinden ne varsa cıkarıp atmışızdır…” (A ’rÂf, 43)
Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz buyurdular:
“AllÂh ’ım! ÎmÂnı bize sevdir, gonullerimizi onunla zînetlendir! Bizi kufur, azgınlık ve isyandan nefret ettir! Bizleri din ve dunya icin faydalı olan şeyleri bilenlerden, doğru yola erenlerden eyle!” (Ahmed, III, 424; HÂkim, I, 686-687/1868; III, 26/4308)
Kin ve hileden temizlenmiş nefislerden cedel ve munÂkaşa arzusu cıkarılıp atılmışdır. Nefisde kin ve hîle bulundukca, insanın icinde cedel ve munakaşa duygusu da bulunur. İnsanın icinden cekişme duygusu cıkınca, dışında da bunun eseri kalmaz. Nefisdeki kin duygusu bazan rekabet duygusuna benzer halde bulunur. Dunyadan zuhd yoluyla uzaklaşan ve zuhdunun Âteşi, nefsini eriten kimselerin batınında kin ve hileden eser kalmaz. Mal ve makam sevgisi gibi, dunyevî isteklere rağbet bulunmaz.
GONUL DARLIĞININ SEBEBİ MevlÂn CelÂleddin Muhammed Rûmî Hazretleri, arkadaşlarından birini uzuntulu gordu ve şoyle dedi:
“-Butun gonul darlığı, bu Âleme gonul bağlamaktan gelir, kendini yok bilirsen, her renge bakarsın, her lezzeti tadarsın, bilesin ki bunların hic birisi ile kalmazsın! Şunları bilesin ki bunları gordukten sonra, oyle bir yere gideceksin ki, orada hic gonul darlığı cekmeyeceksin.”
Dervişin,
“-Butun Âlemi dolaştım, ne rahatlık buldum, ne de rahatlık bulan birini gordum.” sozunu dinleyen Dar'ın:
“-Neden kendinden el cekmedin, hem kendin rahat olurdun, hem de herkesi rahat bulurdun.” sozu cok derin mÂn taşır. (SÂdık DÂnÂ, Altınoluk Sohbetleri, Shf. 172–185)
İslam ve İhsan