Şems-i Tebrizî Hazretleri, MevlÂn ’ya, AllÂh ’ın kullarının uşumesinden urperen bir vicdan hassÂsiyetini oğretmişti.MevlÂn Hazretleriʼnin şu ifÂdeleri, kÂmil muʼminlerin vicdan ufkunu ne guzel sergiler:
Şems bana bir şey oğretti: «Dunyada bir tek mu ’min uşuyorsa, ısınma hakkına sahip değilsin.» Ben de biliyorum ki yeryuzunde uşuyen mu ’minler var; ben artık ısınamıyorum!..”
Yani Şems-i Tebrizî Hazretleri MevlÂn ’ya, AllÂh ’ın kullarının uşumesinden urperen bir vicdan hassÂsiyetini oğretmişti. Hakîkaten, bedenin ısınması elbiselerle mumkundur. LÂkin vicdÂnın ısınabilmesi, ancak merhamet mahsûlu davranışlarla kalbin Hakk ’a yaklaşmasına bağlıdır. Bu misal, mahlûkÂtın her turlu mahrûmiyeti karşısında kullanılması gereken bir şablon gibidir. Dolayısıyla her turlu felÂket ve sefÂlet manzaralarının, bedenlerden evvel vicdanları urpertmesi îcÂb eder. Bu şekilde Hakk ’a istikÂmetlenen vicdÂnî urperişler, gonulleri ısındırıp huzura gark eder.
KAMİL BİR MUMİNİN GONUL HASSASİYETİ İsmail At Hazretleriʼnin şu nasihati, kÂmil bir muʼminin gonul hassÂsiyetini ne guzel hulÂsa eder:
“Guneşte golge, soğukta kaftan, aclıkta ekmek ol.”
VelhÂsıl bir muʼminin gonul ufku oyle olmalı ki:
GÂyesi; Hakkʼın rÂzı olacağı, takv sahibi bir kul olabilmek, VÂsıtası; yeryuzunde AllÂhʼın şÃ‚hidi olabilecek şekilde İslÂm karakter ve şahsiyetini sergileyebilmek, Neticesi de elinden ve dilinden ummet-i Muhammedʼin, hatt butun mahlûkÂtın istifÂde ettiği, şefkat ve merhamet dergÂhı bir kalp Âlemine ulaşmaktan ibÂret olmalı… Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Muslumanın Para ile İmtihanı, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan