Kazanılan paranın kişiye hayır mı getireceği, şer mi getireceği bilinmez. Gaybı yalnız Allah bilir. Bu yuzden kÂmil bir muʼmin, ne para kazandığında gereğinden fazla sevinir, ne de kaybettiğinde luzumundan fazla uzulur.CenÂb-ı Allah Fecr sûresinde buyuruyor ki:
“İnsan var ya, Rabbi kendisini imtihan edip de ikramda bulunduğunda ve bol nîmet verdiğinde (sevinir, bunun bir imtihan olduğunu duşunmeden) «Rabbim bana ikram etti.» der.” (el-Fecr, 15)
Bunun devamındaki Âyette de; “Onu imtihan edip rızkını daralttığında ise (insan uzulur) «Rabbim beni onemsemedi (bana ehemmiyet vermedi)» der.” (el-Fecr, 16) buyruluyor.
PARA HAYIR MI ŞER Mİ GETİRİR? HÂlbuki kazanılan paranın kişiye hayır mı getireceği, şer mi getireceği bilinmez. Gaybı yalnız Allah bilir. Bu yuzden kÂmil bir muʼmin, ne para kazandığında gereğinden fazla sevinir, ne de kaybettiğinde luzumundan fazla uzulur. Her hÂlukÂrda gonlunu CenÂb-ı Hakkʼa karşı rız makÂmında tutar. Zira bilir ki CenÂb-ı Hakkʼın rızÂsına nÂil olmak icin, evvel kulun, kendisi hakkında takdîr edilene rız gostermesi, kanaat ve tevekkul ehli olması şarttır. CenÂb-ı Hak, kuluna ne kadar imkÂn verirse versin, kul dÂim hamd, şukur ve zikir hÂlinde olmalı, “Niye falana verdi de bana vermedi?” duşuncelerini bir kenara atmalı, hayatın acı-tatlı surprizleri ve değişen şartları karşısında istikÂmetini korumak icin “sabır” silÂhına sarılmalıdır. Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimizʼin telkin ettiği; “Esas hayat, Âhiret hayatıdır.” hakîkatinin şuur ve idrÂki icinde olmalıdır.
RIZA MAKAMI Nîmetlere nÂil olduğunda CenÂb-ı Hakkʼın takdîrinden rÂzı olup, buna mukÂbil onlardan mahrum kaldığında ilÂhî takdîre karşı hoşnutsuzluk gostermek, CenÂb-ı Hakkʼa teslîmiyetle bağdaşmaz. Fakat insan, mÂnen olgunlaşmadıkca da bu beşerî zaaftan kolay kolay kurtulamaz. Ancak nefsini tezkiye edip “rız makÂmı”na ulaştığında, ilÂhî irÂdenin hayır veya şer şeklinde tecellî eden butun kaz hukumlerine tereddutsuz teslîmiyet gosterir, şikÂyet ve sızlanmayı bir kenara bırakır. Boyle kÂmil muʼminler hakkındaki ilÂhî mujde ne guzeldir:
“Ey huzura kavuşmuş insan! Sen O ’ndan rÂzı, O da senden rÂzı olarak Rabbine don. (SÂlih) kullarım arasına katıl ve Cennetʼime gir!” (el-Fecr, 27-30)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Muslumanın Para ile İmtihanı, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan