MÂnevî inkişÃ‚f icin, Peygamber vÂrisi Âlimlerin, Âriflerin ve Hak dostlarının rehberliğine tevÂzû ve edeple murÂcaat edip, tavsiyelerini cÂn u gonulden tatbîke gayret etmelidir.
Ebu ’l-Leys -rahmetullÂhi aleyh-; “Peygamber ’i, kendi aranızda birbirinizi cağırır gibi cağırmayın...” (en-Nûr, 63) Âyetinin tefsirinden sonra der ki:

“Ayrıca bu Âyetten, faydalı ilim oğreten sÂlih hoca efendilere hurmet edilmesi gerektiği de anlaşılmaktadır. Hocaların ve fazîlet sahibi insanların haklarına riÂyet etmek gerektiğine işÃ‚ret edilmiştir.

Bundan dolayıdır ki Hak dostları anılırken hangi dilde olursa olsun, onlar icin saygı ve hurmet ifÂde eden lÂfızlar kullanılmalıdır. Cunku maddî babalarımızı bile isimleriyle cağırmaktan nehiy vÂrid olduğuna gore mÂnevî babalarımız olan Hak dostlarının isimlerini tasrih etmek ne kadar edepsizlik olur, bir duşun!” (Rûhu ’l-BeyÂn, VII, 447)

Yani Peygamber Efendimiz ’e gosterilmesi îcÂb eden edebin en muhim tezÂhurlerinden biri de O ’nun vÂrisleri durumunda olan Hak dostu Âlim ve Âriflere karşı edep ve nezÂket gostermektir.

MÂnevî inkişÃ‚f icin, Peygamber vÂrisi Âlimlerin, Âriflerin ve Hak dostlarının rehberliğine tevÂzû ve edeple murÂcaat edip, tavsiyelerini cÂn u gonulden tatbîke gayret etmelidir. Hak dostlarının yakınında ve terbiyesi altında bulunmayı nîmet bilmelidir. Zira onların huzûruna edeple gelen, lutufla gider.

MU'MİNİN FİRÂSETİNDEN SAKININIZ!

Peygamber Efendimiz:


“Mu ’minin firÂsetinden sakınınız! Cunku o, AllÂh ’ın nûruyla bakar.” buyurmuşlardır. (Tirmizî, Tefsîr, 15)


Hadîs-i şerîfteki “Sakınınız!” îkÂzı; “KÂmil mu ’minlerin huzûruna gizli hesaplar ve gonul bulanıklığıyla gitmeyin! Onlar, mustesn bir firÂsetle sizin gizlemeye calıştıklarınızı da gorurler.” mÂnÂsına gelir. Bundan dolayıdır ki; “UlemÂnın yanında diline, evliyÂnın yanında kalbine sahip ol!” denilmiştir.

Bu itibarla, gonulleri CenÂb-ı Hakk ’ın husûsî rahmet nazarlarına muhÂtap olan Hak dostlarına karşı daha buyuk bir titizlikle edebe riÂyet etmelidir. Onların huzûrunda izin almadan konuşmak, oturmak, kalkmak, kaba davranışlar icinde olmak, mÂnevî istifÂdeyi zaafa uğratacağı gibi Hakk ’ın gazabını da celbeder.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Ornek AhlÂkından 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan