Peygamberlerin hayatından comertlik ile ilgili kısa hikayeler.Nefsinden ferÂgat edip îsÂr ile verilen bir dirhem, boyle olmayan yuz binlerce dirhemlik sadakadan daha ustundur.
Hadîs-i şerîf ne guzel îzah eder:
Bir gun Efendimiz:
“–Bir dirhem, yuz bin dirhemi gecmiştir.” buyurmuşlardı.
AshÂb-ı kirÂm:
“–Bu nasıl olur?” diye sorduklarında, Efendimiz şu cevÂbı verdi.
“–Bir adamın iki dirhemi vardı. Bunlardan en iyisini (yani malının yarısını) infÂk etti. Diğeri (ise hayli zengin biriydi. O da) malının yanına varıp, malından yuz bin dirhem cıkardı ve onu infÂk etti.” (NesÂî, ZekÂt, 49)
HAKÎKÎ COMERTLİK Demek ki infÂk edilen malın miktarından cok, infÂk eden kimsenin fedÂkÂrlık derecesi muhimdir. Buna gore hakîkî zenginlik, mal cokluğu değil gonul tokluğudur. Hakîkî comertlik de imkÂnlarını zorlayarak fedÂkÂrÂne infakta bulunmaktır.
Sehl bin Abdullah et-Tusterî anlatıyor:
Hazret-i Mûs (s.a.) Allah TeÂl ’ya:
“–YÂ Rab! Bana Muhammed ile ummetinden bÂzılarının cennetteki mevkîlerini goster!” diye niyaz eder.
Hak TeÂl ’dan şoyle bir hitap gelir:
“–Ey MûsÂ! Sen buna guc yetiremezsin. Fakat Ben onların buyuk derecelerinden birini sana gostereyim. Bu derece ile O ’nu, senden ve butun mahlûkattan ustun kıldım.”
MELEKÛT ÂLEMİNİN KAPISI Daha sonra melekût Âleminden kendisine bir kapı acılır. O ’nun makÂmının nûrunu ve Allah ile olan yakınlığını gorunce, nerede ise kendinden gecer. Bunun uzerine Hazret-i MûsÂ, O ’nun nasıl bu dereceye yukseldiğini sorar.
Allah TeÂlÂ:
“–O ’na verdiğim yuksek bir ahlÂk sÂyesinde.” buyurur.
Hazret-i Mûs bu ahlÂkın ne olduğunu sorunca da CenÂb-ı Hak:
“–Îsar, yani başkasının ihtiyacını kendi ihtiyacına tercih etmektir. Bu ahlÂk ile kim Bana gelirse, Ben onu hesaba cekmekten hay eder ve onu cennette nereyi isterse orada iskÂn ederim!” buyurur. (İhyÂ, III, 570-571)
Elbette boyle zirvelere ulaşabilmek herkesin kÂrı değildir. Ancak o ufka ne kadar yaklaşabilirsek o kadar değerli nasipler elde edeceğimiz muhakkaktır.
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Ornek AhlÂkından 1, Erakam Yayınları
İslam ve İhsan