Merhaba,
Burada sayısız Linux konusunda usta arkadaşlar varken yorum yapma teşebbusum olmaz ama dun itibari ile sistem olarak Arch Linux'e taşınmış oldum. Kişisel tecrubelerimi paylaşacağım sadece.

Haftalardır sayısız dağıtımları kurdum denedim. Tabii ki hepsi Arch dağıtımı idi. İclerinde en sevdiğim "Garuda gamer" ama ne şahsi uğraşlarım neden kendi forumlarında NVIDIA ile olan soruna direk cozum goremediğim icin sadece Notebook'umda kurulu, cok da guzel calışıyor. Snapshot buyuk bir iyilik acemi icin.

Desktop'a base ISO ve kendi scriptleri ile ilk once Xfce olarak kurdum.
Tum ayarları yani oynadığım oyun dahil her şeyi ayarladıktan sonra da manuel olarak KDE Plasma kurdum ama login ekranında sadece X11 ekranına girebiliyorum, maalesed wayland ı sectiğimde kullanıcı adım ve şifremi kabul etmiyor. Şu an onun neden nicinlerini araştırmadım.

Diğer diskde W11 ve NVIDIA'nın son driver ı ile yuklu. Maalesef son driver ile PC resmen cokuş noktasına geldi. Oyun oynarken aynı anda bir YouTube haberi seyretmek istediğimde PC'deki ekran kartı fanı başta olmak uzere tum fanlar bağırmaya başlıyor ve arada ekranda donma durumu başladı. Eski ekran kartlarınıza yeni driver yuklemeyin demek istiyorum. Ama ben disk boşalsın diye tum eski NVIDIA driverlarını silmiş bulundum. W11 kendisi 4xxli driver ı kendisi yukluyor bu arada.

Neler değişti hardware performansım da ?

Şu an Arch KDE de; oyunun hem PC versiyonunun emule hali acık, hem de telefon scrcpy ile PC'ye aktarılmış halde iken aynı anda YouTube'dan haber seyrediyorum. Henuz fanlardan bir şittt sesi bile gelmiyor. Masa ustune CPU kullanım değeri gosteren bir agent koydum ama onu yakında Bar'a eklerim herhalde. Anlık CPU-GPU yuklenmelerini daha net takip etmek icin. Şu ana kadar tum her şey acık iken CPU değerinin %20leri gectiğine denk gelmediğim gibi herhangi bir fan sesi de cıkmıyor.
Tahminimce de GPU yuklenmeleri de pek olmuyor ama bunu bar a ekleyip veya onerebileceğiniz başka programlar ile anlık takip ve kayıt mumkun ise log kaydı alarak da denemek isterim.

Yani aynı anda PC'ye cok fazla iş bindirsem bile PC de bir yuk dalgalanması veya hardware'im eskisi gibi zorlanmıyor. Hatta hic zorlanmıyor. Fanların yarış halinde calıştığının sesini duymadım. Yaklaşık 20 saattir.

Ama KDE'yi yuklerlen maalesef hic oynamadığım sayısız oyun ve programlar da beraberinde geliyor. Onların bir kısmını sildim ve silinecek cok fazla dosya da var.
Xfce de .sh uzantılı dosyaları mouse tıklaması ile sorunsuz calıştırıyor iken maalesef KDE artık onu yapamıyorum.
Arkadaşımızın verdiği.

Kod:Panoya kopyala
xfconf-query --channel thunar --property /misc-exec-shell-scripts-by-default --create --type bool --set true


Bu kodu KDE ortamında yazmam sonuc değiştirmiyor. Ufak bir ayar yapmak gerekir ama bilemiyorum şu an icin. Xfce'yi silmedim disk de hala duruyor ama şu an KDE X11 ekranını kullanıyorum.
XFCE'de ses denemelerimde sorun yaşamamıştım. Ama KDE'yi yukledikten sonra sistem veya youtube video sesleri cıkmaz oldu. Garip şekilde. Sonra nette bu konuyu araştırınca bir kod paylaşımı yapılmıştı hatırlamıyorum şimdi ve sorun duzeldi. Ama desktop değişiminde ses sorunu cıkması ilginc.

Kernel olarak ise zen kullanıyorum ama Linux Kernel'ı da silmedim diye biliyorum. Hala bir yerlerde duruyor diye aklımda. Neofetch ile baktığımda bana zen'i gosteriyor.

Yapılacak cok şeyler var halen. Orneğin NTFS diskleri okuyup yazma işi yapıyorum ama herhangi bir MP3 Player veya Media Player ile NTFS disklerdeki bir dosyayı acmak istediğimde onları gormuyor. Sadece dolphin gibi dosya yonetici programlar ile erişim sağlayabiliyorum. O konuda yardım edebilirseniz iyi olur.

Disklerden birini boşaltıp BRTFS'e veya oneriniz FAT ne ise ona cevirmeyi duşunuyorum.
Ama aktif bağlı kalıp bu Media Player yazılımları sorunsuz gorecek şekilde olmalı her şey.
Diskin diğeri maalesef NTFS olarak kalacak ama programlar ile sorunsuz erişim sağlamam gerekecek, Ama nasıl ?

YouTube'da "snapper Tools" vb yazılımların kurulumunu anlatan kişiler var ama adam daha once snapshot dizini acmış surekli bir kodlar yazıp siliyor vs. Bir suru uzun hikaye şeklinde Snapshot adımları anlatıyor. Snapshot olsun timeshift gibi yazılımları acemi birinin kolayca kurup ayarlarını nasıl yapılır hem sistem yedeği hem de snapshotları sistem icinde nasıl tutulur anlatan bir yazı-video bulamadım. Timeshift kolay sanırım. Sadece yeni bir diske Linux FAT'i ayarladığımda sorunsuz cozulebilir ama yine de acemi icin bir anlatım guzel olur.

Masaustu paylaşım yapacak şekilde bir ayar durumunda değilim ve ustalar ile yarışacak durumum yok. Nerede ise base bir gorsellik var şuan. Kendi wallpaper'ları falan filan.

Şu an icin oyunumu calıştırmak ilk hedefim idi ve performans sorunu olmadan onu başardım. Onumde daha cok uzun ve de oğrenmem gerekecek konular var.
Yardım ve onerileriniz ile.

Selam.