Hak dostları; selÂmete cıkmak istiyorsan, iki şeyi unut, iki şeyi de unutma, diyorlar.İslÂm Âdeta bir şif eczÂhÂnesidir. Bu eczÂhÂnede dileyen her turlu rahatsızlığını tedavi edecek ilÂcı bulur. Fakat bugun bu eczÂhÂneye kapitalizm girdi, sosyalizm girdi. Bir bardak temiz suyun icine bir damla necÂset damlasa, onun butun temizliği, sÂfiyeti, lezzeti ortadan kaybolur. Bozulan, İslÂm ’ın kendisi değil tabiî, o nezÂhetini koruyor; asıl, Muslumanın zihniyet dunyası hastalanmış durumda. Problem burada! Bugun kapitalizm, sosyalizm oraya girmiş durumda…
İKİ ŞEYİ UNUT İKİ ŞEYİ DE UNUTMA Hak dostları; selÂmete cıkmak istiyorsan, iki şeyi unut, iki şeyi de unutma, diyorlar.
Birincisi; “Rabbini unutma!” Her hÂlimizde CenÂb-ı Hak bizden rÂzı mı? Allah Rasûlu sallÂllÂhu aleyhi ve sellem benim yanımda olsa, benim bu hÂlime tebessum eder miydi? Yahut uzulur muydu? Musluman, kendisini korumak icin bu hÂlet-i rûhiye icinde olmalı.
İkincisi de “Olumu, Âhireti, dolayısıyla fÂnîliği unutma!” AllÂh ’ın huzûruna varışı unutma! “Kitabını oku! Bugun sana hesap sorucu olarak kendi nefsin yeter!” (el-İsrÂ, 14) buyrulacak olan o muthiş gunu unutma!
İki şeyi de unut, buyuruyorlar: Birincisi; “Yaptığın hayır ve hasenÂtı unut!” Cunku ufak bir hasenat insanın gozunde buyur; devÂs bir şey gorunur. Sonra insan, kendini toplumla kıyas etmeye başlar: “Ben bu kadar yapıyorum, toplumdakiler ne kadar yapıyorlar?” şeklinde. Coğu insan, kendine buradan bir ruşvet cıkarır, vicdanını rahatlatır. HÂlbuki bizim icin fiilî kıstas, kendimizi kıyÂs edeceğimiz toplum, “asr-ı saÂdet toplumu”dur.
İkincisi de; “Sana yapılan ez ve cefÂları unut!” Zira CenÂb-ı Hak:
“…AllÂh ’ın sizi affetmesini istemez misiniz?” (en-Nûr, 22) buyuruyor. Allah tarafından affedilmek de Oʼnun kullarını affedebilenlerin hakkıdır.
Demek ki bu iki şeyi unutup iki şeyi de unutmayacağız ki selÂmete cıkabilelim.
“(Vay hÂline o kimsenin) ki o, mal toplamış (cimrilik etmiş) ve onu (kendisine kalacak gibi) sayıp durmuştur. (O), malının kendisini ebedî kılacağını zanneder. Hayır! Andolsun ki o, Hutameʼye atılacaktır. Hutameʼnin ne olduğunu bilir misin? AllÂhʼın, tutuşturulmuş, (yandıkca) tırmanıp kalplerin t ustune cıkan ateşidir.” (el-Humeze, 2-7)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Muslumanın Para ile İmtihanı, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan