Hayırlı ve huzurlu - sağlıklı bir omur/bayram dileklerim ile;
Dunden beri bu versiyon ile uğraşıyorum.
Boot aşamasında NVIDIA ile acılış sectiğimde hardware tanıma kısmında "finished livemedia keyring setup" kısmında takılıp kalıyor ki bunu defalarca denedim değişmedi.
Bende opensource ile actım ve cok hızlı bir şekilde kurulum yapıyor.
Burada hemen acıklama yapmak istiyorum. Normal Arch ISO larına gore oldukca buyuk bir ISO yaklaşık 4.5GB civarında. Dolayısı ile kurulum suresi az uzun suruyor.
Aynı ISO'yu notebook uma kurdum. Sorunsuz calışıyor (i5200u-Intel5500-8RAM-SSD).
Desktop kurulumu bittiğinde klasik yardımcı ekranlar acılıyor ve sıra ile keyringler/mirrorlar Update yapıldıktan sonra System Update'i başlıyor. Kurulum ISO gibi Update edilen dosya da fazla. Daha onceki klasik Garuda KDE de 1.5 GB gibi Update alıyor iken bunda 2.8 GB kadar Update alıyor. 2 ayda guncelleme internet maliyeti. Bu kısımlarda hicbir sorun yok. Reboot vs yapılıp iş NVIDIA'yı da yukleyimmmiiiiii dediği adımda başlıyor. Neofetch ekranında ekran kartı serisini goruyor olsam da guncel DKMS filan gelsin diye kabul ettim. Hadi bir de zen yerine XanMod kullanayım dedim. İkisini aynı anda Update ettirdim. Reboot sonrası initial ramdisk loading... dada dada... Neyse sistemi reboot ettim ama daha once fark etmediğim bir satır gordum. Snapshot. Başka ISO'larda vardı ise de dikkat etmedim. Next Next Next
Snapshot adımından yaklaşık 30 dk oncesine gittim. Sistem acıldı ve bana restoreyi onaylıyor musun diye İngilizce mesaja evet dedim. Abi bir zahmet reboot et dedi. Nazik bir sistemi kıracak değiliz. Hemen reboot. Sistem normale dondu. Yetti mi hayır tabi ki.
Ben boş durmadım sistem cache vs sileyim dedim ve iyi halt yedim. Meğerse snapshotları da siliyormuş. Temizlik sonrası sistem acıldı bu sefer gelen Update edeyim mi sorusuna sadece NVIDIA'yı guncelle dedim, demez olaydım. Reboot sonrası aynı infialll... Neyse snapshottan donerim dedim ama menude olmadığı icin donemedim. O arada cıkan bir soruya "snapper Tools" u kapattırmışım.
Yeniden tum adımları yeni kurulum ile yaptım ama sonuc her NVIDIA updateinden sonra değişmiyor. Ama o arada akıllandım. NVIDIA adımı geldiğinde manuel snap alıyorum .
Garip olan başka bir konu ise NVIDIA'yı guncelleyeyim mi sorusuna evet dediğimde bana 17 tane dosya guncelliyor ve toplamı 1GB.
Yazıyı defalarca duzenlerken sistemi yeniden NVIDIA Update'i yaptırdım. Dediğim gibi aşırı buyuk yazı ve simgeler ile geldi. Klasik ekran yapılandırma adımında her şey FHD olarak ve 1. 2. ekran klasik ayarlı şekilde duruyor. Onda sorun yok. NVIDIA settings'e girdim. Hadi FHD olmasın da 1680*1050 olsun dedim zorlama ile kaydettirdim. Hem X11 hem de hemen altındaki Config. D dizinine kaydettirdim cunku daha once sadece X11'e kaydediyordum, yemedi mi. Reboot sonrası infiall ekranında takılı kaldı. Bu arada gozum disk ledinde. 3-5 dakika aralıklar ile disk LED'i yanıyor ama sistem rolanti ses ile calışıyor. Fanın sesi sanki yuksek gibi. Ama havada bayağı sıcak. Reboot ve snapshot back. Bu sefer acılışta restore yapayım mı sorusuna hayır dedim. Sistem klasik infiall adımına geri geldi reboot ile
Kırmayıp tekrar snapshotı kabul ettim diyeceğim.
Ama 2 gunluk deneyim esnasında 2-3 kere NVIDIA Update sonrası sistem acıldı ama daha once kendisinin FHD olarak tanımladığı ekran cozunurluğu NVIDIA Update sonrası ayarlar kısmında FHD olarak gozukse bile huge font size şeklinde oldu. Ben yine boş durmadım dabiki hemen bir konsol acıp "sudo NVIDIA-settings" dedim ve 2 monitor icin Auto olan cozunurlukler 1920*1080 olarak apply ettirip arkasına da reboot. İnfiall olduk... Neyse snap back ve yeniden NVIDIA Update bu sefer Update sonrası bekletemeden reboot ettim. Acılış aşırı uzun surdu ama extra buyuk yazılar ve grafik ile hicbir şey yapmadan konsoldan reboot ettirdim cunku menulerde power butonları gozukmuyordu. Ve 2. reboot da yini infialll... Reset ve snap back.
Bu arada Lutris ve protonup-qt ile oyunu emule edeyim dedim.
Oyunu desktop da (XeON2670V0-1660 TI-16RAM-SSD) emule ettim bir şekilde ama oyun surunuyor. Mouse ekranda hareket etmiyor. Htop'da tum cekirdekler full calışıyor. Bilgisayar kasasından "boğuluyoom abi yeter" diye seslenen fanlar. Anlayacağınız sadece calışıyor.
Akabine NB da emule edeyim dedim... Ya bu Thinkpad'ler mi canar yoksa desktopun mevcut durumunda mı sorun var cozemedim ve sizlerden yardım bekliyorum.
Dunden beri 4 defa kurulum yaptım. Boot adımındaki NVIDIA kurulumu hicbir şekilde acılmıyor. Kendi Garuda forumunda benzer sorunları yaşayan cok. Destekten yazan cok ama adamın dediklerini tercume de ettirdim anlamıyorum. Bana son kullanıcı icin metod lazım. Linux ve Arch bilene gore cevap bende execute olmaz dayı.
Oye le cevap verirsen bende "unknown or bad command" respond ı cıkar.
2 haftadır farklı ISO'lar denedim. Ve Garuda gamer cok hoşuma gitti. Arcolinux'u beğenenler olmuş ama encok infial onda yaşadım ben. Surekli hangi kernelı kullanırsam kullanayım, adam Update sonrası infiall oluyor. Hani toplu Update yaptığım icin de emin olamıyorum.
Neden?
İcerisinde cok aşırı gereksiz (bana gore program ve oyun yuklenmiş. Misal adam gibi bir ekranın istediğim kısmını kesip kaydedebileceğim bir App yok ama.
Sistem kuruluşu aşamasında snapper Tools ile başlıyor ve bunun icin de harici bir diske ihtiyac duymuyor ve bu snapshot adımı boot ekranında gorulebildiği icinde buyuk avantaj sağlıyor.
Default'unda maalesef pamac-all yok ama yay ve konsol adımında ufak hata mesajları verse bile kurulum sorunsuz oluyor. İlk acılış bayağı bayağı uzun suruyor nedense.
Garuda gamers sekmesinde 3 Tab acılıyor; gamer - Games ve emulators diye. Gamer kısmında Steam- heroic g Launcher - bottles - Lutris - Wine vb seceneklerin buyuk kısmı kurulu geliyor. İsteğinize gore checkboxları silerek sistem de kickleyebilirsiniz. Bu arada Discord da kurulu geliyor.
Şu an ekran goruntuleri paylaşamıyorum kusura bakmayın.
Anbox vs denedim. Şu an XanMod'a da gecmekte korkuyorum snapshot olsa bile.
Eğer NVIDIA sorunu cozmede başarılı olabilirsek tum sistemi detaylı ekran goruntuleri ile acıklamak isterim.
Evet Garuda gamer (KDE) oldukca başarılı bir calışma olmuş son kullanıcının isteklerine gore. Ama halen bu da arkadaşlarımın PC'lerine kurabilecek durumda değil. En buyuk sebebi ilk kurulum aşamasındaki NVIDIA takılması. Nasıl o sorunu anlatıp veya yaptırabilirim bir cocuğa? Kendim daha anlamadım ne olduğunu.
Ama evde ozellikle ufak hazır oyunlar vs acısından her şey kurulu olsa bile maalesef bu durumda kimseye onermiyorum. Ama Linux ve Arch konusunda bilgileri iyi olan birisi bunu kendine gore sadeleştirip oldukca guzel sonuclar alabilir. Hazır sistem.
Dikkatimi ceken bir menu oldu; geliştirme sekmesinde bulunan "userfeedback konsolu" diye. Neyse bastım actım. İyide abicim bağlanması gereken sunucu listesi yok. Dalga mı geciyorsunuz yoksa tamamlanmamış bir projeyi hata ile mi eklediniz o kısma? Ben nereden sunucu listesi bulup ekleyeceğim, sistem bilgilerimi o kısma nasıl ekleyip karşı tarafa ulaştıracağım da.
Tamam bu sisteme para odemedim. Cok fazla şey beklemek veya insanlara karşı bir şey demek hata da olabilir. Evet daha da kotu durumda iken Windows icin cok para oduyoruz ve odedik. Ama orada bir avantajımız şu idi. Piyasada maalesef kullanıcı sayısı veya para ile turulmuş destek olabilecek kişiler olabiliyordu.
Yani bu forum haricinde ben kimden nasıl yardım isteyeceğim?
Son olarak, Garuda ozellikle NVIDIA olsun veya herhangi bir Update sonrası loading... Adımına sistemi duşmeyecek bir kurgu yapabilir ise;
Microsoft'tan cok daha fazlasını istemekle haklı olur.
Yapısal ve hazır kurgusu ile oldukca başarılı bir calışma olmuş.
Bende hikayeyi uzattıkca uzattım ama 2 gunum gitti.
Selam.