Merhaba Linux severler;
Sizlerin genel topic ve kişisel yardımları sayesinde Windows "install" tabanlı oyunumu "Rise of kingdoms" Lutris ile emule edip oyunuyor idim. Oldukca memnun idim oyun ve bilgisayar performansından. Dun maalesef oyun guncelleme aldı. Guncelleme sonrası oyunda donmalar kasmalar başladı. (oyun kendi icinden exe guncelleme yapıyor) Linux de sorunsuz guncelledim. Ama guncelleme sonrası maalesef 10 sn-leri aşan kasma/donma başladı. Bir savaş oyunu olduğu icin 1snlik bile bir donma maalesef olmek icin yeterli.
Dun arcolinux un zen cekirdekli Xfce4 masaustu kullanıyordum. Bugun ise base ISO'dan "zen & btrfs & KDE" yukledim. Arkadaşlarımızın oyun icin bahsettikleri eklemeleri yaptım. Şu an sistemim guncel ve oyun sorunsuz acılıyor ama maalesef donma mevcut.
2. ekran da htop'u actım. Ve anlık CPU yuklenmelerine bakıyorum, ortalama %20 değil CPU olarak yuklenme. Xeon 2670v0 CPU ve 1660 Ti GPU - 16 RAM. Teorik olarak sistem kaynakları oldukca yeterli. Ki bu oyunu eski notebook'umdaki Windows'ta bile sorunsuz oynayabiliyor idim.
Oyun performans değerlerini min 20-30fps değerlere cektim ama sonuc değişmedi.
(Oyun Unity destekli, nereden biliyorum dizin icinde UnityPlayer.dll - UnityCrashHandler64.exe vb dosyalar mevcut)
Akşam mecburen diğer diskdeki W11'e gectim. 2 saat once base ISO'dan Linux'u kurdum. W11 de oynadığım sure icinde default yuksek performans değerlerinde bir takılma olmadı.
52 gunluk bir KVK donemi başladı oyunda ve ben bu sureyi W11 kullanarak gecirmek istemiyorum.
Farkındayım kişisel ve ucuk bir sorun ama paylaşıp yardım isteyebileceğim başka bir forum yok şu an bildiğim. Ayrıca "akıl akıldan ustundur" cumlesini her zaman dustur edinmişimdir.
Aklınıza gelebilecek cozum yollarını paylaşabilir misiniz?
Selam ve saygılar.