Şeytan neden lanetlendi? Allah'a (c.c) karşı gelmesinin en buyuk sebebi nedir? Allah'ın (c.c) emrine itaat etmeyen şeytanın sonu...CenÂb-ı Hak; “Hanginiz ustun?” diye sormamıştı. Ateşin, camurdan ustun olduğuna dair bir beyanda da bulunmuş değildi. Cunku ustunluk hangi maddeden yaratıldığında değildir. İşte iblis, bu hususta kibrinin icinde helÂk oldu. Bu yuzden aldandı.
CenÂb-ı Hakk ’a karşı cidÂle ilk kez kalkışıp da helÂk olan, şeytandır.
CenÂb-ı Hak, iblisin de aralarında bulunduğu meleklere;
“Âdem ’e secde edin!” buyurmuştu.
ŞEYTAN NEDEN LANETLENDİ? İblis; haset etti, kibirlendi ve bu emre isyan etti. CenÂb-ı Hak; nicin secde etmediğini sorunca, inadından dolayı kendine bir mantık uretmeye calıştı ve o mantığa sarılarak -hÂşÃ‚- AllÂh ’ı ithama kalkıştı. Yani cidÂle girişti. Bu ahmakca mantık şu idi:
“Beni ateşten yarattın. Onu camurdan yarattın. Ben ondan ustunum! (Ben ona secde etmem! Ben ona değil, o bana secde etmeli!..)”
HÂlbuki CenÂb-ı Hak; “Hanginiz ustun?” diye sormamıştı. Ateşin, camurdan ustun olduğuna dair bir beyanda da bulunmuş değildi. Cunku ustunluk hangi maddeden yaratıldığında değildir. İşte iblis, bu hususta kibrinin icinde helÂk oldu. Zira Allah indindeki ustunluk takv iledir.
Nitekim oyle insan vardır ki; icinde bulunduğu inkÂr, fucur ve sû-i ahlÂktan dolayı hayvandan aşağı duşer, esfel-i sÂfilîne yuvarlanır. Fakat insan; CenÂb-ı Hakk ’a dost olarak, ÂlÂ-yı illiyyîne de yukselir, melekleri de geride bırakabilir.
Boylece şeytan, ilÂhî emre karşı cidÂle girerek helÂk oldu. “Bir an nefsime uydum, hasede kapıldım, buyuklendim. Affet y Rabbî!..” diyemedi.
Menfî duygularının esiri olan aklıyla itirazlar uretti. Ahmaklığa suruklendi.
Aynı şekilde;
Bugun Kur ’Ân ’daki ilÂhî tÂlimatlar hakkında, cidal ve itirazlarda bulunanlar var.
“Kur ’Ân ’ın bazı emirleri yereldir, tarihseldir.” hezeyÂnıyla, Kur ’Ân ’ı emekli etmeye, onun yerine akıl maskesi altında kendi hev ve heveslerini koymaya kalkanlar var. Bu zehirli fikirleri musteşriklerden yani, İslÂm duşmanı yabancı filozoflardan almakta ve yaymaktadırlar.
Tarihselcilik de Allah ile mucadeleye kalkışan şeytanın yaptığı mantık şaşkınlığından ve hamÂkatinden başka bir şey değildir.
HÂlbuki CenÂb-ı Hak, buyurur:
اِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَاالذِّكْرَ وَاِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ
“Kur ’Ân ’ı kesinlikle Biz indirdik; elbette onu yine Biz koruyacağız.” (el-Hicr, 9)
Kur ’Ân-ı Hakîm; CenÂb-ı Hakk ’ın kullarına gonderdiği, kıyÂmete kadar korunan, mer ’î ve mukemmel mektubudur.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2018 Ay: Kasım, Sayı: 165
İslam ve İhsan
ŞEYTAN ALLAH'IN (C.C) EMRİNE NEDEN KARŞI GELDİ?