İslÂm dininde imanın gecerli olması icin bir mu'minin taşıması gereken şartlar nelerdir?İmanın gecerli olabilmesi ve sahibini Âhirette ebedî kurtuluşa erdirebilmesi icin şu şartları taşıması gerekir:
1- İmanın dunyada hur iradeye dayalı bir tercih olması, baskı, tehdit veya dunya hayatından umit kesme (ye's) durumunda gercekleşmemiş bulunması gerekir. Daha once mumin olmayan bir kimsenin, hayattan umidini kestiği son nefesinde uğrayacağı azabı farkedip “iman ettim” demesi halinde, onun bu imanı gecerli olmaz. Bir Âyette "Artık o cetin azabımızı gordukleri zaman ‘Allah'a inandık ve O'na ortak koştuğumuz şeyleri inkÂr ettik ’ Fakat azabımızı gordukleri zaman imanları kendilerine bir fayda vermeyecektir. Allah'ın kulları hakkında suregelen kanunu budur. İşte kÂfirler burada husrana uğramışlardır." (el-Mu'min 40/84-85) buyurulmuştur.
2- Mumin, iman esaslarından birini inkÂr anlamına gelen tutum ve davranışlardan kacınmalıdır. Mesel Allah TeÂlÂ'yı ve butun peygamberleri tasdik edip de Hz. Muhammed'in (s.a.v.) peygamberliğine inanmayan yahut farz veya haram olduğu kesin olarak bilinen bir hukmu, mesel namazın farz, şarap icmenin haram olduğunu kendi hur iradesiyle inkÂr eden, yahut alaya alan, puta, haca şeylere tapan bir kimseye mumin denilemez.
3- Mumin Allah'ın rahmetinden ne umitsiz ne de emin olmalıdır. Korku ile umit arasında bulunmalıdır. Muminin "Nasıl olsa imanım var, o halde muhakkak cennete giderim" duşuncesiyle kendinden emin olması veya "Cok gunah işledim, ben muhakkak cehennemliğim" diye Allah'ın rahmetinden umit kesmesi imanını kaybetmesine sebep olabilir. Bu konuda Kur'an'da şoyle buyurulur: "Doğrusu kÂfirlerden başkası Allah'ın rahmetinden umit kesmez" (Yûsuf 12/87), "Fakat buyuk zararı goze alanlar topluluğundan başkası Allah'ın azabından (azabının olmayacağından) emin olmaz." (el- A‘rÂf 7/99)
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları

İslam ve İhsan