Merhaba ve yine aynı sorun ile karşınızdayım.

Oncelikle sistemi ve ayarları paylaşayım.

Sistemi "cachyos-KDE-Linux-230813.ISO"sundan kurulum yaptım. Onceki yayınlanmış olan ISO maalesef kendi forumlarındaki acıklamalara rağmen uyumsuz imza hata mesajına dolayısı ile guncelleme - yukleme izinleri vermiyordu. Bu ISO ile forumlarındaki acıklamalar ile sistem sorunsuz kuruluyor. Guncelleme ve program yuklemeleri sorunsuz calışıyor.

Sistem KDE Plasma X11 olarak kullanıyorum. Wayland icinde kurulu. Ben yuklemedim kendisi geliyor. Silmedim. Nasıl sileceğimden ve sisteme sorun oluşturmayacağından emin olmadığım icin.

Guncel NVIDIA kurulu. Lutris kendi reposundan kuruldu ve ayarları aşağıda.
Lutris icerisinden Wine in son surumu yuklendi ki onceden 8.13 vardı. Guncelleme ile 8.14 oldu zaten. winecfg deki program ve kutuphaneleri kendisi yukluyor. Ben sadece 3. ekrandaki mouse seceneğini YouTube'daki bir videoda gorerek ekleme yaptım. protonup-qt yi ilk burada konu actığımda da onerilen ayarlar idi.
Lutris'i yuklerken FPS değerlerini gormeye ihtiyac duymadığım ve secersem de hata verdiği icin bu şekilde yukleme yaptım.
Oyunun download linki şu şekilde.

Kod:Panoya kopyala
https://rok.lilith.com/en

Sistemim: Xeon 2670 V0 CPU - 1660 Ti GPU - 2*8GB 1600Hz RAM - 480GB base SSD - 2*24" monitor (DVI & HDMI)

Kernel konusunda kendi ISO ile gelen ne ise onu kullanıyorum. Diğer Arch serilerinde genelde zen kullandım ama şaun ki Cashyos'un kendi ayarları her acıdan daha iyi donmalar daha az.

Nedir bu donmalar:
Mouse ile ileri geri yani yakınlaşma uzaklaşma yapmak istediğimde cok gec algılıyor ve kısa bir uzaklaşmadan sonra mouse ile goruntuden uzaklaşma mumkun olmuyor. Ama PageUp/Down ile cok aşırı hızlı ve sorunsuz oluyor. Savaşda klavye kullanmam imkansız. Her şeyi mouse ile yapıyorum W11'de.

Chat kısmı ekranın solunda. Chat'e tıkladığımda; onceki Arch'larda yaklaşık 10sn gibi bekleme yapıyor ve oyun ekranı donup başka hicbir şey yapmama izin vermiyordu. Chat kısmı bolumlu. Yani birlik - krallık - kişisel ve koalisyon gibi farklı sekmelerden oluşuyor. Bunlar arasında geciş de aşırı yavaş. Beklemeler 3-10sn arasında random değişiyor.

Mouse ile askerlerimi sağa sola oynatırken sabit duzlemde hareket esnasında takılma ender olmakla birlikte kısa sureli oluyor. Bu kısa sure 2sn civarında ama savaş anında yarım saniye bile cok uzun zaman. Savaş zamanı W11'e gectim hep.

Ekran kartı Driver'ını ben secmedim. Kendisi secti yukledi. Ben sadece fish konsoldan settings-i yukledim ki cozunurluk ve monitor sıra-yerleşim ayarlarını yapabilmek icin ve oradan da ayarları kaydettim.

CPU kullanım ise, yukleme vs anında CPU %100'ler gibi pik değerleri olsa bile şu an oyun ve Firefox acık iken %6 gibi CPU yuklenmesini ustteki bardan gorebiliyorum. Paylaştığım fotodaki değer tabii ki Flameshot calıştırınca olan bir pik.
Extra şu var. Şu an telefondaki oyundaki diğer hesabım acık değil. Onu scrcpy ile actığımda CPU yuklenmesi %2-3 değer artsa bile onemsiz diye duşunuyorum.

Oyun ile ilgili detay.
Oyun Unity ile geliştirilmiş. W11 dizini icinde buna dair dosya olması gibi taskman da şu an adını hatırlayamadığım ve icinde Unity yazan Exe'ler calışıyor. Onceki versiyonda Unitycrasher.exe gibi bir dosya idi adı ama 1 ay kadar onceki guncelleme ile hem oyun ayar iceriği hem de Taskman'a gelen exelerin sayısı artıp değişti isimleri. Bende guncelleme oncesi sorunsuz takılmadan oynuyor idim.

Oyun hesabım Gmail'e bağlı. O hesap altında alt hesaplar acabiliyor ve 1'den fazla karakter ile oyun oynayabiliyorum. Ki yetişkin bir alt hesabım var. Savaşta onunla beraber savaşıyorum veya garnizona asker atıyorum destek icin.
Oyun Windows - iOS - Android olmak uzere 3 OS destekliyor. Ve her OS'da oyun hesabınızı actığınız hesabın Session'ı ayrı kayıt ediliyor. Yani ben Windows'ta ana hesabımı acarken, Android Telefon'umda alt hesapları acıyorum. Dolayısı ile 2 ekranda aynı Gmail'e bağlı farklı karakterleri oynayabiliyorum.

Neden uzun yazdım bunu. @Rona bana waydroid i neden kullanmadığımı sordu. Waydroid bir Android emulatoru. Sistem scrcpy ile waydroid'in Android versiyon farkına bakmadan aynı oturum sanıp algılayacak ve onceki acılan oturumu otomatik kapatacaktır, diye duşunduğum icin.
Oyun yukleme anında Turkce karakter sorunu var. Onemsemedim hic. Ama oyun icerisinde windows'da sorunsuz gozuken metinlerin bir kısmı Lutris altında maalesef hic gozukmuyor. Guncelleme oncesi bu tur bir sorunda yoktu.
ATT ile sisteme font yuklemesi yaptım. Ekranda eksik gozuken fontu kendisi guncelleme anında başka yerden yukleyip att'nin yuklediğini siliyor.
Winetricks ile arial gibi fontları yuklemek istedim. Bir yukleme download işlemi yapıyor ve 32 bit hatası gosterip sonra da font yuklendi gibi mesaj veriyor.

Başka bir ayar yapmak gerekiyor ise bilmiyorum.
Sonucda ezbere iş yapan biriyim.

@tensa_zangetsu bahsettiğin Shader cache nedir bilmiyorum. Google halamdan bakacam ama once ustalar bu uzun yazımdan hatamı bulup bir cozum cıkarabilecek mi diye beklemek istiyorum. Mevcut durumu koruyup onerilere gore ilerlemek istiyorum.

Cok uzun oldu ama detay her şeydir.

Selamlar Saygılar

Dosya Ekleri sistem-1.png 73,5 KB · Goruntuleme: 6

lutris-cashyos-1.png 35,8 KB · Goruntuleme: 6

lutris-cashyos-2.png 15,2 KB · Goruntuleme: 3

lutris-wine-1.png 87,9 KB · Goruntuleme: 3

protonup-qt-1.png 37,4 KB · Goruntuleme: 4

winecfg-1.png 37,8 KB · Goruntuleme: 5

winecfg-2.png 29 KB · Goruntuleme: 4

winecfg-3.png 25,4 KB · Goruntuleme: 4

nvidia-yuklu-1.png 53,5 KB · Goruntuleme: 2

cpu-yuk-1.png 2,5 KB · Goruntuleme: 1