Musluman ibadetlerinden, manevi hayatından yani imanının tadını nasıl alınır? İşte imanın tadına vardıracak dort şey...CenÂb-ı Hak buyuruyor:
"Kim Allah'a ve Resûl'e itaat ederse işte onlar, Allah'ın kendilerine lutuflarda bulunduğu peygamberler, sıddîkler, şehidler ve salih kişilerle beraberdir. Bunlar ne guzel arkadaştır!" (NisÂ, 69)
İMANIN TADINA VARDIRACAK DORT ŞEY Rasûlullah (sav) buyurdular:
"Allah'ı (c.c) Rab, İslÂm'ı din, Hz. Muhammed'i (s.a.v) peygamber olarak benimseyip onlardan rÂzı olan kimse imanın tadını tatmıştır." (Muslim, İmÂn 56) KIYAMET NE ZAMAN? SahÂbe-i kiramdan Enes bin MÂlik (ra) anlatıyor:
Rasûlullah (sav) Efendimiz ’e bir adam geldi ve:
“–YÂ RasûlÂllah! Kıyamet ne zamandır?” diye sordu. Efendimiz (sav) :
“–Kıyamet icin ne hazırladın?” buyurunca o da:
“–Allah ve Rasûlu ’nun muhabbetini…” cevabını verdi.
Bunun uzerine Rasûlullah (sav) Efendimiz:
“–Oyleyse sen sevdiğinle beraber olacaksın.” buyurdular.
Enes (ra) bu rivÂyetin devamında der ki:
“İslÂm ’a girmekten başka hicbir şey, bizi AllÂh ’ın Nebîsi ’nin; “Oyleyse sen, sevdiğinle beraber olacaksın.” sozu kadar sevindirmemiştir. İşte ben de AllÂh ’ı ve Rasûlu ’nu, Ebû Bekir ’i ve Omer ’i seviyorum. Her ne kadar onların yaptıklarını yapamadıysam da, onlarla beraber olmayı umîd ediyorum.” (Muslim, Birr, 163)
PEYGAMBERİMİZE NE KADAR YAKINIZ? Rasûl-i Ekrem (sav) Efendimiz ’i, O ’na duyduğumuz aşk nisbetinde ve O ’na yakınlaşabildiğimiz olcude tanıyabiliriz. Cunku aşkın seviyesi kadar, Âşık ile mÂşuk arasında bir hissiyat benzerliği yaşanır. “Kişi sevdiği ile beraberdir.” (BuhÂrî, Edeb, 96) hadîsi de bu kalbî beraberliği ifÂde eder. Yani seven, sevgisi nisbetinde sevdiğine benzemeye, onun şahsiyetinden hisse almaya başlar. Rasûlullah (sav) Efendimiz ’den elde etmemiz gereken en muhim mÂnevî tahsil de, ic dunyamızı O ’nun gonul dokusundaki hissiyÂt ile muşterek hÂle getirebilmektir.
Kaynak: Altınoluk Dergisi, 2g1d.com
İslam ve İhsan
İMANIN TADI NASIL ALINIR?