Merhaba sayın Linux kullananlar, kullanmak isteyenler ya da merak edenler. Bugun sizler icin 1 hafta kullandığım Fedora'yı inceleyeceğim. Başlayalım.
Fedora redhat tabanlı bir işletim sistemidir. Bu yuzden Debian/Ubuntu'dan alışık olduğumuz apt komutu ya da Arch/Manjaro'dan alışık olduğumuz pacman komutları kullanılamaz. Bunların yerine dnf komutu kullanılır. Bu yuzden ucbirim kullanması bana zor geldi. Ben Fedora spins Xfce kullandım. Onun haricinde GNOME, server, ıot gibi surumleri de var. Fedora bence bir tık yenilikci bir dağıtım. Fedora hepiniz bildiği ya da bilmediği uzere redhat tarafından desteklenmektedir. Bu yuzden Fedora'ya. Rmp dosyaları kurulabilir. Fedora'nın resmi surumleri Fedora workstation, Fedora server ve Fedora ıot'dir. onun dışında Fedora spins adı altında cinnamon, lxqt, Xfce gbi başka masaustu ortamları vardır. Fedora workstation'u indirip kurduğunuzda GNOME masaustu ortamı ile gelmektedir. Ayrıca Fedora'nın simgsi sonsuzluk işaretini ima etmektedir.
Eki Goruntule
Fedora workstation geliş goruntusu:
Fedora Xfce:
GNOME ve Xfce boyle gorunuyor. Benim Fedora hakkındaki duşncelerim:
1- ucbirim'e alışmam cok zaman aldı.
2-dnfdroga surekli surekli cokuyor. (dnfdroga guncelleme yoneticisi.)
3-spins projesi cok guzel.
Benim Fedora'ya puanım 10/7,5
Siz de puanınızı yazın.
Fedora incelememiz burada bitmiştir. Başka istediğiniz distrolar varsa yazabilirsiniz.
Linuxseven.
Al***** k**