“CenÂb-ı Hakk ’ı dost edinmek istersen; şunu iyi bil ki, dostların yanına eli boş gidilmez. Dostların yanına eli boş gitmek, değirmene buğdaysız gitmeye benzer. CenÂb-ı Hak mahşer gununde kullarına ne soracak?Her birimiz ukb yolcularıyız. Arzumuz cennet ve CemÂl ’e vÂsıl olmaktır. LÂkin yolumuzun uzerinde sayısız mÂnia ve tehlike vardır. Mîzan vardır, Sırat vardır, Mahkeme-i
Kubr vardır. En kucuk kusurumuzun bile yazıldığı kayıtlarla yuzleşmek vardır. Her turlu kul hakkı icin murÂfaa / duruşma vardır. Yûnus Emre Hazretleri ’nin tarifiyle;

Bu yol uzaktır,
Menzili coktur,
Gecidi yoktur,
Derin sular var…

O zorlu yolculuk icin, heybemizde neler var?

Hangi fedÂkÂrlıkları biriktirdik?

“YÂ Rabbî! Beni Sırat ’tan ateşe duşmekten kurtar, ben Sen ’in rızÂn icin şu ameli işledim!” diyebileceğimiz ne hazırlıklarımız var?

Yoksa oraya sÂlih ameller bir tarafa, sadece suc mu goturuyoruz?

TÂhiru ’l-Mevlevî mahviyet ve acziyet icinde şoyle niyÂz eder:

Eli boş gidilmez gidilen yere,
Boş gelmedim y Rab ben suc getirdim!

Dağlar cekemezken o ağır yuku,
İki kat sırtımla cok guc getirdim!

ALLAH'I DOST EDİNMEK İSTEYEN KİŞİMevlÂn Hazretleri buyurur:

“CenÂb-ı Hakk ’ı dost edinmek istersen; şunu iyi bil ki, dostların yanına eli boş gidilmez. Dostların yanına eli boş gitmek, değirmene buğdaysız gitmeye benzer. CenÂb-ı Hak mahşer gununde kullarına;

«–KıyÂmet gunu icin ne hediye getirdiniz?» diye soracak ve ardından şoyle buyuracak:

«–Sizi ilk yarattığımızda dunyaya eli boş vardığınız gibi, şimdi de eli boş, azıksız olarak, tek başınıza ve muhtac bir hÂlde huzûruma geldiniz. Haydi soyleyin, kıyÂmet gunu icin ne hediye getirdiniz? Yoksa sizde dunyadan Âhirete donmek ve AllÂh ’ın huzûruna cıkmak umidi yok muydu? Kur ’Ân ’ın kıyÂmet hakkındaki haberleri, size boş mu gorunmuştu?»

Ey ahsen-i takvîm, yani en guzel vasıfta yaratılan insan! Hakk ’ın kapısına boyle boş bir gonulle nasıl ayak atıyorsun?

Bu fÂnî Âlemde azıcık olsun uykuyu, yemeyi-icmeyi azalt da CenÂb-ı Hak ile buluşacağın zaman icin bir hediye (tertemiz bir gonul yani kalb-i selîm) hazırla!”

Cunku;

CenÂb-ı Hak; bizden, rafine olmuş, tertemiz, selîm bir kalp ister.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2018 Ay: Ağustos, Sayı: 162

ALLAH TEALA'YA ULAŞMANIN YOLLARI
İNSAN RABBİYLE NASIL DOST OLUR İslam ve İhsan