Merhaba,
Az once kendim icin Flutter yukledim ve hem kendim icin ileride tekrar ihtiyacım olduğunda bakmak icin hem de Fedora uzerinde Flutter ile geliştirme yapmak isteyen Fedora kullanıcıları icin bu rehberi hazırlama ihtiyacı duydum.
İlk olarak Android Studio'yu indirmemiz gerekiyor. İndirdiğiniz tar.gz uzantılı dosyayı bulunduğu klasore cıkartın veya programı yuklemek istediğiniz dosya yoluna da cıkartabilirsiniz. Ustune sağ tık yaptığınızda orada seceği olacaktır. Bu cıkardığınız dosyayı programı yuklemek istediğiniz dosya yoluna taşıyın. Dosyanın icine girdiğinizde Install-Linux-tar.tx adında bir dosya goreceksiniz. O dosyada yukleme yapmak icin gerekenler yazıyor isterseniz bakabilirsiniz ama ben size soyleyeceğim. bin adlı klasore girip terminali acın ve Bash:Panoya kopyala
./studio.sh
yazın. Yukleme ekranı gelecektir yuklemeyi yapınız. Konsolu kapatmayınız. Android Studio acıldıktan sonra gorseldeki gibi desktop entry oluşturun.
Ardından SDK Manager'a girelim ve cmd tool yuklemesi yapalım.
Android SDK menusune girdikten sonra SDK Tools sayfasında Android SDK Command Line Tools'u işaretleyin ve Apply diyin.
Yukleme tamamlandıktan sonra Apply ve OK diyerek programı kapatabilirsiniz.
Şimdi sıra Flutter'ı yuklemeye geldi. Flatpak ya da Snap kullanmayacağız. Manuel olarak yukleyeceğiz. Flutter'ı bu sayfada Install Flutter manually kısmından indiriniz.
Konsolu acın ve cd komutu ile yuklemeyi yapmak istediğiniz dosya yoluna gidin. Ben home icine kuruyorum.
Bash:Panoya kopyala
cd ~ tar xf ~/Downloads/flutter_linux_3.3.10-stable.tar.xz
Path'i guncellememiz gerek ki konsoldan ulaşabilelim. Bunun icin home dosya yolundaki .bashrc dosyasına flutter'ımızın yuklu olduğu dosya yolunu vereceğiz. Vim ile editleyebilirsiniz veya benim gibi gizli dosyaları goster diyerek dosyayı bir text editor ile acarak da editleyebilirsiniz. Şunu ekliyoruz:
export PATH="$PATH:/home/AKA/flutter//bin" tabii sizin yolunuz farklı olabilir. Nereye yuklediyseniz flutter icindeki bin klasorunun yolunu buraya yazıyorsunuz. İşlem bittiğinde bu şekilde gorunuyor:
Artık yeni bir konsol acıp flutter doctor yazarsanız sizi nelerin kurulu olduğu veya eksik olduğuyla alakalı flutter sizi bilgilendirecektir.
Android Studio icin lisansları kabul etmeniz gerekiyor. Bunun icin: flutter doctor --android-licenses yazın ve gelenleri kabul edin.
Linux Desktop geliştirme icin ise:
Kod:Panoya kopyala
sudo dnf install clang sudo dnf install cmake sudo dnf install ninja-build
Paketlerini yuklemeniz yeterli. Yuklemeler tamamlandıktan sonra flutter doctor yazarsanız onların da olduğunu gorebilirsiniz. Yukleme esnasında bir sorunla karşılaşırsanız veya eksik bir şeyler varsa soyleyebilirsiniz cunku yazıyı ben yuklemeleri yaptıktan sonra yazıyorum kacırdığım bir şey olabilir.
Linux icin uygulama geliştirebilirsiniz artık.