Peygamber Efendimiz ’in sevdiği Musluman kimdir?
CenÂb-ı Hak buyuruyor:

“…Allah buyurdu ki: Kimi dilersem onu azabıma uğratırım; rahmetim ise her şeyi kuşatır…” (A ’raf, 156)

Resûlullah buyurdular:

“Allah TeÂl varlıkları yarattığı zaman, kendi katında Arş ’ın ustunde bulunan kitÂbına: «Rahmetim gercekten gazabıma gÂliptir!» diye yazmıştır.” (BuhÂrî, Tevhîd, 15, 22, 28, 55; Muslim, Tevbe, l4-l6)

Resûl-i Ekrem Efendimiz vefÂtından uc gun evvel muhim bir tÂvsiyede bulundu. Her mu ’minin Allah ’a husnuzan ederek olmesini istedi. (BuhÂrî, Bed ’u ’l-halk 6; Kader 1

HUSNUZAN ETMEK NEDİR?

Husnuzan etmek, diğer bir soyleyişle husnuzan beslemek, iyi duygular ve beklentiler icinde olmak demektir.

Daha acık soyleyelim: İnsan, kendisini Allah ’a ne kadar yakın hisseder, ‘Rabbim beni affeder ’ diye hep umit icinde olursa, Allah da ona oyle davranır.

Cunku Allah TeÂl bir kudsî hadiste “Ben kulumun beni duşunduğu gibiyim” buyurur. (BuhÂrî, Tevhîd 15 Yani kendisini bağışlayıcı diye bileni bağışlayacağını, “O, beni bağışlamaz” diye duşuneni de affetmeyeceğini soyler.

Oyleyse insan Rabbinin gunahları bağışlayıcı olduğunu kesinlikle bilmeli, O ’nun merhametinin kendisini kucaklayacağını hep umit etmelidir.

Cunku CenÂb-ı Hakk ’ın rahmetinden yalnızca O ’nun yolundan busbutun sapanlar umit keserler, Allah dilediğini azaba uğratır, O ’nun rahmeti her şeyi kuşatmıştır.

Kaynak: Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Peygamberimin Sevdiği Musluman, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan