Nerde ve nasıl olmek istersin? Herkes boyle bir sorunun kendisine sorulmasını ister. Olum hakikatinin en guzel şekilde tecelli bulması icin ne kadar guzel bir teklif. Peki boyle bir teklife kimler mazhar olacak? İşte bu guzel teklifin edildiği guzel insanlar...AzrÂil -aleyhisselÂm- sÂlih bir mu ’min kul ile karşılaştı. Ona selÂm verdikten sonra;
“–Seninle bir işim var, bunu sana gizli soyleyeceğim.” dedi ve kulağına eğilerek kendisinin AzrÂil olduğunu soyledi.
Mu ’min kul buna sevindi ve şoyle dedi:
“–Hoş geldin, kac zamandır seni bekliyordum. Butun gayretim, noksanlarımı ve kusurlarımı bertaraf edip olum Ânımı guzelleştirebilmek icindi. DÂim son nefesimin endişesi ve hazırlığı icinde idim.”
AzrÂil -aleyhisselÂm- dedi ki:
“–Oyle ise yapmakta olduğun işi tamamla.”
SÂlih zÂt şoyle mukabelede bulundu:
“–Benim en muhim işim, Allah TeÂl ’ya vuslattır.”
"HANGİ HÂL UZERE İSTERSEN, O HÂL UZERİNDE CANINI ALAYIM.” Bunun uzerine olum meleği şoyle dedi:
“–Hangi hÂl uzere istersen, o hÂl uzerinde canını alayım.”
Adam sevinerek;
“–Buna imkÂn var mı?” diye sordu.
Melek;
“–Evet, senin icin bununla emrolundum.” deyince;
Adam tebessum icinde;
“–Oyleyse abdestimi tazeleyeyim, namaza başlayayım ve başım secdede iken canımı al.” dedi ve rûhunu bu şekilde huzurla teslim etti. (GazÂlî, İhyÂ, c. 4, s. 834-5)
“HAYIR, SANA MUSAADE YOK. AİLENE DE ULAŞAMAYACAKSIN!” Vehb bin Munebbih -rahmetullÂhi aleyh- anlatır:
Hukumdarın biri, en şÃ‚şaalı elbiselerini giydi, en gosterişli atına bindi. Adamlarıyla birlikte boburlenerek ve etrafına caka satarak yola cıktı.
Yolda, ustu-başı perişan biri, atının yularına yapıştı. Hukumdar hışımla bağırdı:
“–Sen de kimsin, benim karşımda kim oluyorsun, cekil onumden!”
Adamcağız ise sakince cevapladı:
“–Sana soyleyeceklerim var! Senin icin cok hayÂtî bir mesele…”
Hukumdar merakla karışık bir hiddetle;
“–Soyle bakalım!” deyince, adam;
“–Gizlidir, eğil de kulağına soyleyeyim!” dedi.
Hukumdar eğildi, adam;
“–Ben AzrÂil ’im, canını almaya geldim!” dedi.
Hukumdar bir anda neye uğradığını şaşırdı, telÂşa kapıldı, aman dilemeye başladı;
“–Ne olur biraz musaade et!..” dedi.
AzrÂil -aleyhisselÂm- ise;
“–Hayır, sana musaade yok. Ailene de ulaşamayacaksın!” dedi ve oracıkta hukumdarın canını alıverdi.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2018 Ay: Şubat Sayı: 157
İslam ve İhsan
NE KADAR KACARSAK KACALIM, OLUM BİZİ YAKALAYACAK