Muslumanın en mutlu gunu ne zamandır?CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“En buyuk dehşet dahi onları tasalandırmaz. Melekler kendilerini şoyle karşılar: “İşte bu size vaat edilmiş olan (mutlu) gununuzdur.” (EnbiyÂ, 103)
Resûlullah buyurdular:
“Kıyamet gununde Cehennem ateşi mu ’mine şoyle der: “Cabuk gec ey mu ’min, senin nûrun benim alevimi sondurdu.” (SehÂvî, Mekasıd, s. 174; Ebû Nuaym, Hilye, c. 10, s, 329; Hatîb, Tarih, c. 5, s. 193; Beyhakî, Şuabu ’l-îman, c. 1, s. 339)
CENNETTE OYLE BİR RAHATLIK VARDIR Kİ… Hikmet ehlinden birisi şoyle demiştir: “Cennette oyle bir rahatlık vardır ki ona ancak dunyada rahatı terk edenler erer. Orada oyle bir zenginlik vardır ki ona ancak dunyada gereksiz şeyleri terk edip dunyadan az bir şeyle yetinenler nÂil olur. Orada oyle bir emniyet vardır ki ona ancak dunyada korku ve dehşet ehli olanlar vÂsıl olur.
Nakledildiğine gore zÂhitlerden birisi, ekmeksiz olarak sÂdece tuz ile yeşillik yerdi. Ona “Sen sÂdece bununla mı yetinirsin?” denildi. O: “Evet, ben bununla yetinirim. Cunku ben dunyayı Cennet ile değiştim. Sen ise dunyayı mezbele ile değişiyorsun. YÂni, guzel şeyler yiyorsun, sonra onlar mezbeleye gidiyor. Ben ise Cennete gitmek umidiyle tÂatlere guc kazanmak icin yiyorum.” dedi.
Kaynak: İsmail Hakkı Bursevî, Rûhu ’l-Beyan, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan