Allah kimlere ateşi haram kıldı? Peygamber Efendimiz cehennem ateşini nasıl tarif ediyor?Allah ’ın ateşi haram kıldığı kimseler:
“Kim Allah ’tan başka hicbir İlÂh olmadığına, Muhammed ’in de O ’nun Resulu olduğuna şehÂdet ederse, Allah ona ateşi haram kılar.” (Muslim, imÂn no. 46; Tirmizî no. 2638)
Bu hadisi oğrenmemizin de bir hikÂyesi var. Es-SunÂbihî diyor ki: “UbÂde bin es-SÂmit ’in yanına girdim. Kendisi olum halinde idi. Bu halini gorunce ağladım. Bunun uzerine:
- “Dur bakalım, nicin ağlıyorsun? Vallahi benden şahitlik istense senin icin mutlaka şahitlik ederim. Bana şefaat hakkı verilse senin icin mutlaka şefaatte bulunurum. Gucum yeterse, sana mutlaka faydalı olurum” dedi.
Sonra devamla şoyle dedi:
“Vallahi Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ’den, icinde sizin icin hayır bulunan hicbir hadis işitmemişimdir ki onu sizlere rivayet etmiş olmayayım. Yalnız tek bir hadis mustesnÂ! Onu da sizlere bu gun, son demimi yaşarken soyleyeceğim.
Daha sonra Resûlullah ’ın yukarda da gecen şu hadisini nakletti: “Kim Allah ’tan başka hicbir İlÂh olmadığına, Muhammed ’in de O ’nun Resulu olduğuna şehÂdet ederse, Allah ona ateşi haram kılar.” (Tirmizî (no. 2638) Rudanî, a.g.e. no: 3. Bu hadisin tahricinde bu bilgiler verilmiştir.)
Hz. Peygamber bir gun bir mecliste “Ey iman edenler! Nefsinizi ve aile efradınızı yakıtı insanlarla taşlar olan bir ateşten koruyunuz..." (Tahrim: 66/6.) Âyetini okudular. Bunun uzerine orada bulunan bir ihtiyar kalkarak:
CEHENNEMİN TAŞLARI NASILDIR? - “Ey Allah ’ın Rasûlu! Cehennemin taşları da dunya taşları gibi midir?” diye sordu.
Hz. Peygamber de:
- “Nefsimi kudret elinde tutana yemin ederim ki cehennemin bir taşı bu dunyanın butun dağlarından daha buyuktur” buyurdular.
Bu sozler uzerine o ihtiyar bayılarak yere duştu. Hz. Peygamber mubarek ellerini onun kalbi uzerine koydular ve hÂl yaşamakta olduğunu anladıklarında:
- “Ey ihtiyar! “LÂ ilÂhe illallah” de!” buyurdular. O da:
- “LÂ ilÂhe illallah” dedi. Bunun uzerine Hz. Peygamber onu cennetle mujdelediler.
Orada bulunan sahabiler:
- “Ey Allah ’ın Rasûlu! Aramızda sadece onu mu cennetle mujdeliyorsunuz?” diye sordular. Hz. Peygamber de onlara:
- “Evet; cunku Allah TeÂl “İşte bu, makamımdan sakınan ve tehdidimden korkanlar icindir” (İbrahim: 14/14.) buyurmaktadır” cevabını verdiler. (İbn Kesir, Tefsir IV/391 (İbn Ebi HÂtim, Abdulaziz b. Ebi RevvÂd ’dan)
Kaynak: Cemal Nar, Altınoluk Dergisi, Sayı: 349
İslam ve İhsan