KıyÂmetin ilk adımı, her insan icin kendi ecel Ânıdır. O dehşetli anda, şeytan da îmÂna musallat olacak ve mu ’minin ayağını kaydırmaya calışacaktır. Canın gırtlağa dayandığı o cileli anda, tek care, Rabbimiz ’in inÂyetidir. İşte son nefeste iman icin omru Allah yolunda gayretlerle harcamak gerekir.KıyÂmetin ilk adımı, her insan icin kendi ecel Ânıdır. O dehşetli anda, şeytan da îmÂna musallat olacak ve mu ’minin ayağını kaydırmaya calışacaktır. Canın gırtlağa dayandığı o cileli anda, tek care, Rabbimiz ’in inÂyetidir.
CenÂb-ı Hak boyle bir anda yardım etmek icin bir şart koşar:
“Ey îmÂn edenler! Eğer siz AllÂh ’a (AllÂh ’ın dînine, onu yaşayarak ve yaşatarak) yardım ederseniz, O da size yardım eder, ayaklarınızı kaydırmaz.” (Muhammed, 7)
Yine o en zor anda, melekler de yardıma gelir, mujdeler verir. Bunun şartı; «Rabbimiz Allah ’tır!» diyerek tebliğ ve temsil hÂlinde olmak ve istikamet uzere sÂlih amellerle yaşamaktır. Âyet-i kerîmede buyurulur:
“Şuphesiz; «Rabbimiz Allah ’tır.» deyip, sonra dosdoğru yolda yuruyenlerin uzerine melekler iner. Onlara;
«Korkmayın, uzulmeyin, size va‘dolunan cennetle sevinin!» derler.” (Fussilet, 30)
"GİR CENNETE!"
Meşakketler ve iptilÂlar karşısında îmÂnını koruyanlar icin CenÂb-ı Hak, Habîb-i NeccÂr ’ı misal verir.
Habîb-i NeccÂr; kavmini, peygamberlere tÂbî olmaya davet icin şehrin bir ucundan koşa koşa gelmiş ve ulvî bir îman heyecanıyla tebliğde bulunmuştu. LÂkin bedbaht kavmi, onu taşlayarak şehid etti.
Kendisine;
“Gir cennete!” denildi. (O ise hÂl kavminin hidÂyetini temenni hÂlinde şoyle diyordu):
«Keşke, Rabbimin beni bağışladığını ve beni ikrÂma mazhar olanlardan kıldığını kavmim bilseydi!» (YÂsîn, 26-27)
Son nefeste boyle bir bahtiyarlığa mazhar olabilmek icin, omru Allah yolunda gayretlerle tezyin eylemek zarurîdir.
Ubeydullah AhrÂr Haz­retleri nakleder ki:
“Bir aziz zÂt, Nakşibend Hazretleri ’ni vefatından sonra ruyasında gormuş ve ona;
«–Ebedî kurtuluşumuz icin ne yapalım?» diye sormuş. HÂce Hazretleri şu cevabı vermiş:
«–Son nefeste neyle meşgul olmak gerekiyorsa onunla meşgul olun!»”
Yani, dÂim istikamet hÂlinde, dÂim kelime-i tevhîdi tÂlim eden sÂlih amellerle, gayretlerle, fedÂkÂrlıklarla meşgul olmak, elzem!..
Demek ki; AllÂh ’ın dînini yaşamak ve yaşatmak, son nefeste îmÂn ile gocebilmenin temel şartıdır.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2017 Ay: Aralık Sayı: 154
İslam ve İhsan
OLMEDEN EVVEL KENDİNİZİ HESÂBA CEKİN!