Allah ’ın kulları gozlemesi (murÂkabe) ile ilgili ayetler nelerdir?
Allah ’ın kulları gozlemesi (murÂkabe) ile ilgili ayetler ve murakabe ayetlerinin acıklaması:
1. “O (oyle Allah ’tır) ki, gece namaza kalktığında ve secde edenler arasında dolaştığında seni goruyor.” (Şuar sûresi (26), 218-219)
Âyet Hz. Peygamber ’e hitÂbetmekte, Allah seni ayakta, rukûda ve secdede iken her halinde gormekte, surekli izlemektedir. Aynı denetim ve gozetim her musluman icin de aynen gecerlidir.
2. “Nerede olursanız olunuz, Allah sizinledir.” (Hadîd sûresi (57), 4)
Onceki Âyette Hz. Peygamber ’e hitÂben hangi halde olursa olsun Allah ’ın onu gorduğu bildirilmişken, bu Âyette tum mu ’minlere hitap edilerek ve “nerede olursanız olunuz” diye mekÂn bakımından da Allah ’ın denetim ve gozetiminden kimsenin kurtulamayacağı hatırlatılmaktadır. Allah ’tan uzak bir yerde bulunmak mumkun olmadığı ve dolayısıyla “denetim dışı” anlamında bir “ozel hayat”ın bulunmadığı acık şekilde bildirilmektedir. Ebû ’l-MeÂlî ne guzel ifÂde etmiştir: “Mi ’rac gecesi Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem Allah ’a, balığın karnında bulunduğu sırada Hz. Yûnus ’tan daha yakın olmamıştır” [bk. Kurtubî, CÂmi, XVII, 237].
3. “Yerde ve gokte hic bir şey, asl Allah ’a gizli kalmaz.” (Âl-i İmrÂn sûresi (3), 5)
Bu Âyette de “nerede”ye acıklık getirilmekte, “yerde ve gokte” yani evrende hic bir şeyin Allah ’a asla gizli kalmayacağı kesin bir dille ifÂde buyurulmaktadır.
4. “Doğrusu senin Rabbin hep gozetlemektedir.” (Fecr sûresi (89), 14)
Bu Âyette ise, ilÂhi denetim ve gozetimin kesintisiz ve surekli olduğu belirtilmektedir. Ne zaman, ne de yer bakımından, “denetim” dışı kalma imkÂnının bulunmadığına dikkat cekilmektedir.
5. “Allah, gozlerin sinsi bakışlarını ve kalblerin saklayageldiklerini bilir.” (Mu ’min sûresi (40), 19)
Âyet, ilÂhî denetim ve murÂkabeden, kalblerin bile kurtulamadığını, onların insanlara acıklamayıp kendilerine sakladıklarını Allah ’ın bildiğini haber vermektedir. Gozlerin sinsi sinsi bakışlarına varıncaya kadar her ceşit hareketin, Allah ’ın malûmu olduğunu bildirmektedir.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan