Sadece Allah ’a tevekkul edip guvenmek, iman ve İslÂm uzere yaşamayı Allah ’tan dilemek gerekir.Abdullah İbni Abbas radıyalluha anhum ’dan rivayet edildiğine gore Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle soylemeyi itiyat edinmişti:
“Allah ’ım! Sana teslim oldum, ben sana inandım, sana dayandım. Yuzumu gonlumu sana cevirdim, senin yardımınla duşmanlara karşı mucÂdele ettim.
Allah ’ım! Beni saptırmandan yine sana, senin buyukluğune sığınırım, -ki senden başka ilah yoktur-. Olmeyecek diri yalnız sensin. Cinler ve insanlar ise hep olumludurler!” (Muslim, Zikir 67. Ayrıca bk. BuhÂrî, Teheccud 1, Tevhîd 7, 8, 24, 35; Muslim, MusÂfirîn 199; Ebû DÂvûd, SalÂt 119; Tirmizî, DaavÂt 29; NesÂî, KıyÂmu ’l-leyl 9; İbni MÂce, İkÂmet 180)
ALLAH ’TAN DİLEMEK
Hemen butun hadis kitaplarımızda bazı farklılıklarla da olsa yer alan ve 1483 numarada bir kere daha kısmen tekrar edilecek olan bu hadîs-i şerîf, tevekkul ve yakînin tanıtım ve yaşanmasında gerekli olan acıklama ve uygulamalara ışık tutmaktadır.
İslÂm, iman, tevekkul, gozun-gonlun Allah ’a cevirilmesi, her turlu başarının Allah TeÂl ’nın yardımına bağlı olduğu gerceğini daima dile getiren Hz. Peygamber, bu ikrarından sonra kendisini şaşırtmamasını ya da bu nimet ve ihsÂnlarından mahrûm etmemesini Allah ’tan dilemektedir. Bu ifade ve dua tarzıyla Efendimiz;
“Ey Rabbimiz! Bizi hidÂyete erdirdikten sonra kalbimizi kaydırma!” [Âl-i İmrÂn sûresi (3), 8] Âyetini hatırlatmaktadır. Ancak hadisin “tevekkul ve yakîn” konusunda zikredilmesi, daha cok bu dileğin onunde ve sonunda yer verilen ifadeler sebebiyledir. Zira Peygamber Efendimiz, Muslumanlardan beklenen teslimiyet ve guvenin boyutlarını ve sebebini bu ifadelerinde acıklamaktadır. Ozellikle “Senden başka olmeyecek diri yoktur. Cinler ve insanlar hep olumludurler” buyururken, Allah ’a tevekkulun asıl sebebini de beyÂn etmektedir. Tevekkul, bÂki olana yonelik olmalıdır. Tevekkul ancak bu takdirde bir anlam ifade eder. FÂnilere guvenenler ise, eninde-sonunda buyuk bir nedÂmeti paylaşırlar. Nitekim Âyet-i kerîmede “Olumsuz ve daima diri olan Allah ’a guvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!...” [FurkÂn sûresi (25), 58] buyurulmuştur.
HADİSTEN OĞRENDİKLERİMİZ 1. Sadece Allah ’a tevekkul edip guvenmek, iman ve İslÂm uzere yaşamayı Allah ’tan dilemek gerekir.
2. Kendisine itimat ve guvenmeye lÂyık kemÂl sıfatlarına yalnızca Allah TeÂl sahiptir. Olumlu varlıkların hic biri bu mÂnada Muslumanın guvenine muhatap olamaz.
3. Bu tur engin mÂnalı kelime ve cumlelerle dua etmekte Hz. Peygamber ’i izlemek, mu ’minlere yakışan en akıllıca hareket olur.
4. Tevekkul ve yakîn tam bir ozgurluktur.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan