İmanın en yuksek derecesi nedir? Hadisi şerifte nasıl buyruluyor? Allah'ın yardımını nasıl istemeliyiz? Biz ne yaparsak Allah'ın yardım ve desteğine layık oluruz? Hadislerle cevabı...CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Onlara (olup bitenleri) tam bir bilgi ile mutlak anlatacağız. Biz onlardan gÂip değiliz. (YÂni onlardan uzak ve habersiz değiliz, her şeye şÃ‚hidiz.)” (A ’rÂf, 7)
İmanın En Yuksek Derecesi Rasûlullah (sav) buyurdular:
“ÎmÂnın en ustun mertebesi, nerede olursan ol, AllÂh ’ın seninle beraber olduğunu bilmendir.” (Heysemî, I, 60)
AbdullÂh bin AbbÂs (r.anhumÂ) şoyle anlatır:
Bir gun AllÂh Rasûlu (sav) ’in terkisinde bulunuyordum. Bana:
“-Yavrucuğum, sana bÂzı kÂideler oğreteyim.” dedi ve şoyle buyurdu:
“-AllÂh ’ın buyruklarını gozet ki, AllÂh da seni gozetip korusun. AllÂh ’ın (rızÂsını) her işte onde tutarsan, AllÂh ’ı onunde bulursun. Bir şey isteyeceksen AllÂh ’tan iste. Yardım dileyeceksen, AllÂh ’tan dile!..” (Tirmizî KıyÂmet, 59/2516)
Diğer bir rivÂyette de şoyle buyrulmaktadır:
“AllÂh ’ın emir ve yasaklarını gozet ki, O ’nu onunde bulasın. Bolluk icindeyken (emirlerine bağlı kalmakla) AllÂh ’ı tanı ki, O da darlığa duşunce (kurtarmak sûretiyle) seni tanısın…” (Ahmed, I, 307)
Efendimiz (sav), bu sozleriyle ihsÂn hÂlinin ozunu ve tezÂhurlerini ne guzel hulÂsa etmiştir…
(Osman Nûri Topbaş, Faziletler Medeniyeti-1, Erkam Yay.)
Gunluk hayÂtımızda bir cift gozun kendisini gorduğunu sezen bir insan, nice yanlış soz ve davranıştan el cekiyor. Ustelik ona cez vermeyecek bir cift cılız goz karşısında… Aynı şekilde ihsÂn hÂli uzere yaşayan mu ’min kişi, AllÂh TeÂl ’nın kendisini gorduğunu ve duşunduğu, konuştuğu, yaptığı her şeyi bildiğini idrÂk eder.
Kaynak: Altınoluk Dergisi, 2g1d Hizmeti
İslam ve İhsan
TASAVVUF'DA MURAKABE BASAMAĞI