Dunyada iken tevbe ve istiğfÂr ile hÂllerini ıslah etmeyen gafillerin kıyamet gunu pişmanlıklarını nasıl dile getirceğini Kuran haber veriyor. İşte pişman olmuşların ahiretteki sozleri...Gafletin en kotu Ânı, olum esnasında tezÂhur eder. Bu sebeple bir mu ’min; hayatının safhalarını tefekkur ile tÂdÂd etmeli, gafletle gecen anları icin son nefese kadar her dÂim istiğfar hÂlinde olmalıdır.
Dunyada iken tevbe ve istiğfÂr ile hÂllerini ıslah etmeyen gafiller, Âhirette cok acı fakat faydasız nedÂmetlere dûcÂr olurlar.
Kur ’Ân-ı Kerîm ’in istikbalden verdiği haberlerle, Âhiretteki husran dolu nedÂmet tablolarında, mucrimler;
يَا لَيْتَن۪ي يَا لَيْتَنَٓا
“Âh keşke!” diyerek pişmanlıklarını dile getirmektedirler.
CenÂb-ı Hak; bize dunyada iken bunları işittirerek, olmeden once pişmanlık duyup, nasûh bir tevbeye sarılmamızı istemektedir.
İşte o Âyetler:
“(Cehennemlikler) yuzleri ateşte evirilip cevrildiği gun;
«–Eyvah bize! Keşke AllÂh ’a itaat etseydik, Peygamber ’e de itaat etseydik!» derler.” (el-AhzÂb, 66)
• • •
“O gun, zÂlim kimse (pişmanlıktan) ellerini ısırıp şoyle der:
«–Keşke o peygamberle birlikte bir yol tutsaydım!»” (el-Furkān, 27)
• • •
“(Mahşer yerinde insan

«–Keşke bu (esas olan Âhiret) hayatım icin bir şeyler yapıp gonderseydim!» der.” (el-Fecr, 24)
• • •
“Kitabı sol tarafından verilene gelince, (dehşetli utanc gununde) o kişi;
«–Keşke» der: «Bana kitabım verilmeseydi de, hesabımın ne olduğunu bilmeseydim!»” (el-HÂkka, 25-26)
• • •
“O şeytan dostu kimse, en sonunda bize gelince arkadaşına;
«–Keşke benimle senin aranda doğu ile batı arası kadar uzaklık olsaydı, ne kotu arkadaşmışsın!» der.” (ez-Zuhruf, 38)
• • •
“Yazık bana! Keşke falancayı (bÂtıl yolcusunu) dost edinmeseydim!” (el-Furkān, 28)
“Cunku zikir (Kur ’Ân) bana gelmişken o (kotu arkadaş), hakikaten beni ondan saptırdı. Şeytan, insanı (ucuruma surukleyip sonra) yuzustu bırakıp rezil rusvay eder.” (el-Furkān, 29)
• • •
“Onların ateşin karşısında durdurulup;
«–Ah, keşke dunyaya geri gonderilsek de bir daha Rabbimiz ’in Âyetlerini yalanlamasak ve inananlardan olsak!» dediklerini bir gorsen!..” (el-En‘Âm, 27)
• • •
“Biz, yakın bir azap ile sizi uyardık. O gun kişi onceden yaptıklarına bakacak ve inkÂrcı kişi;
«Keşke toprak olsaydım!» diyecektir.” (en-Nebe ’, 40)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2020 Ay: Ocak, Sayı: 179
İslam ve İhsan
İNSANIN EN COK PİŞMANLIK DUYACAĞI AN