Allah'tan uzak olan bu uc turlu insanlar kimlerdir? İşte cevabı...Uc turlu insan Allah ’tan (c.c) uzaktır:
Rahatlarını hesaplayarak hizmetten kacan gafiller... Hassas olduklarını one surerek; «İcim kaldırmıyor!» diyerek, ızdırap ve sefÂletlerin civarına yaklaşmayanlar, yani kendini kandıranlar... ZÂlimler topluluğu ile beraber olanlar... Allah yolunda hizmet etmeyi cok arzu eden bir mu ’min, hicbir hÂl ve vaziyeti bahane etmez. Butun menfîlikleri aşmanın bir yolunu araştırır. Nitekim;
ŞÃ‚zelî meşÃ‚yıhından Derkāvî -rahmetullÂhi aleyh- şoyle der:
“UstÂdım beni bir kabîleye gonderiyordu. Ona dedim ki:
«‒Gittiğim yerde mÂnevî sohbetler yapıp hasbihÂl edebileceğim bir AllÂh ’ın kulu bile yok, yapayalnız kalacağım...»
Bana ustÂdımın cevabı şoyle oldu:
«‒Muhtac olduğun insanı kendin doğuracaksın! (Yani kendin arayıp, bulup, yetiştireceksin.)»”
Yine fiilen hizmet etmenin hicbir mazereti olmadığına cok guzel bir misal de, Hazret-i Ebûbekir -radıyallÂhu anh- ’tır. O, bir hizmet olarak komşusu olan yetim kızların kecilerini sağardı. Halîfe olduktan sonra, komşuları;
“‒Bunca meşgalesi arasında, artık bizim icin yaptığı hizmeti îf edemez!” diye duşunduler.
Fakat o mubÂrek halîfe; hÂlini değiştirmedi, bu hizmeti terk etmedi.
Bu misaller; gunumuzde, emr-i bi ’l-mÂruf vazifesini yapabilecek tahsil ve imkÂnlara sahip olduğu hÂlde, zaman ve şartları bahane edenlere guzel bir ders olmalıdır.
Denilmiştir ki:
Uc turlu insan Allah ’tan (c.c) uzaktır:
Rahatlarını hesaplayarak hizmetten kacan gafiller... Hassas olduklarını one surerek; «İcim kaldırmıyor!» diyerek, ızdırap ve sefÂletlerin civarına yaklaşmayanlar, yani kendini kandıranlar... ZÂlimler topluluğu ile beraber olanlar... Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hidayetlere Vesile Olmak, Yuzakı Yayıncılık
BENZER HABERLER İMANIMIZIN GUCUNU GOSTEREN AMEL BİR KASE SUT HİDAYETE VESİLE OLDU KRALLIĞIN İSLAM'A GİRMESİNE VESİLEN OLAN DAVRANIŞ OSMANLI'NIN HEDEFİNİ ORTAYA KOYAN VASİYET BİR MİLLETİ YUKSELTEN VE ALCALTAN SEBEP OSMANLI'DA ADALET ANLAYIŞINA GUZEL BİR ORNEK

İslam ve İhsan
EMRİ BİL MARUF NEHYİ ANİL MUNKER YAPAN KİŞİLERİN BİLMESİ GEREKEN HADİS