Son nefeste iman garanti midir? Hz. Yusuf (a.s) son nefeste iman icin nasıl dua ediyor? Tevhidin dort mertebesi nedir? İşte cevabı...Îman meselesinde, şeytan mu ’minleri şu hataya duşurmeye calışır:
“AllÂh ’a îmÂn ettikten sonra gerisi muhim değil. Allah Gafûr ’dur, Rahîm ’dir.”
HÂlbuki CenÂb-ı Hak buyurur:
“O aldatıcı (şeytan) sizi AllÂh ’ın affıyla kandırmasın!” (Bkz. LokmÂn, 33; el-FÂtır, 5)
ÎmÂnı ve tevhîdi muhafaza meselesi cok muhimdir. Kur ’Ânî tÂlimat gayet ÂşikÂrdır:
“Ey îmÂn edenler! Allah ’tan, O ’na yaraşır şekilde korkun ve ancak muslumanlar olarak can verin.” (Âl-i İmrÂn, 102)
Hazret-i Yûsuf da omrunun sonunda şoyle niyÂz etmiştir:
تَوَفَّنِى مُسْلِمًا وَاَلْحِقْنِى بِالصَّالِحِينَ
“…(Rabbim!) Beni musluman olarak vefÂt ettir ve beni sÂlihler arasına kat!” (Yûsuf, 101)
Demek ki, son nefeste îmÂnı garanti gormek doğru değildir. Bunun icin cok gayret etmek gerekir.
BÂyezîd-i BistÂmî Hazretleri; sohbetlerinde talebelerini haramlardan sakındırır, hayırlı amellere teşvik ederdi. Omur sermÂyelerini en guzel şekilde kullanabilmeleri icin devamlı amel-i sÂlih peşinde bir hayat yaşamalarını isterdi. Bir gun talebelerinden biri;
“–UstÂdım!
TEVHİDİN 4 MERTEBESİ Peygamber Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-;
«لَا اِلٰهَ اِلاَّ اللّٰهَ sozu, yani kelime-i tevhid, cennetin anahtarıdır.» buyuruyor. Bizi bu kadar sıkıştırarak korkutmanıza gerek var mı?” diye sorar.
Hazret;
“–Sen hic dişleri olmayan, duz bir anahtar gordun mu?” diye karşılık verir.
Talebe;
“–Hayır, gormedim! Mutlaka her anahtarın gireceği anahtar deliğine gore dişleri olur.” deyince BÂyezid Hazretleri şoyle devam eder:
“–Aynı şekilde kelime-i tevhid anahtarının da dişleri vardır. O dişler olmadan cennetin kapısı acılmaz. Kelime-i tevhid anahtarının en muhim dort tane dişi vardır.
Tevhid anahtarının birinci dişi:
Yalan, gıybet, dedikodu ve her turlu mÂlÂyÂniden temizlenmiş; onun yerine bol bol salevÂt-ı şerîfe, Kur ’Ân tilÂveti ve guzel sozlerle rahmet telkin eden, yani her an zikrullah ile ıslak bulunan tertemiz bir dil.
Tevhid anahtarının ikinci dişi:
Hasetten, hırstan, tamahtan, dunya muhabbetinden, her turlu duşmanlık ve intikam duygularından arınmış; Allah ve Rasûlullah muhabbeti, şefkat, merhamet gibi her turlu guzel duygularla tezyîn edilmiş bir kalp.
Tevhid anahtarının ucuncu dişi:
Haram ve şupheli lokmalardan korunmuş, helÂl lokmalarla beslenen temiz bir mide.
Tevhid anahtarının dorduncu dişi:
Tasannûdan, gosterişten ve her turlu mÂnevî Ârızadan temizlenmiş ve sırf Allah icin yapılan amel-i sÂlih.”
CenÂb-ı Hak, îman ve tevhidden ayırmasın. Kalplerimizi mÂsivÂdan arındırsın.
Rabbimiz; bizleri ve evlÂtlarımızı, nimet verdiklerinin yoluna hidÂyet buyursun. Gazaba uğramış ve hak yoldan ayrılmış olanların şerrinden ve muhabbetinden muhafaza eylesin!.. Âmîn!..
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2020 Ay: Şubat, Sayı: 180
İslam ve İhsan
KELİME-İ TEVHİD İLE İMANINIZI TAZELEYİN