İmÂm GazÂlî Hazretleri, zamanındaki butun ilimlerin zirvesinde olduğu hÂlde, Rabbine yakınlığa nÂil olabilmek icin uzun bir muddet “hîclik hÂli”nde, yÂni butun nefsÂnî arzulardan vazgecmiş bir vaziyette yaşamıştır.İmÂm-ı GazÂlî Hazretleri, ilmin zirvesindeki hÂlini şoyle anlatır:

“Aklî ve şer ’î ilimlerle iştigaldeydim. Cok talebelerim vardı. HÂlimi duşundum. Gordum ki, ceşitli iptilÂlar ile sarılmışım. İlimdeki niyetimi duşundum. HÂlis, AllÂh rızÂsı icin olmayıp, makam sevdÂları ve şohretlerle karışık buldum. Yakînen anladım ki, helÂk edici bir girdaptayım, ucurumun kenarındayım. Kendi kendime:

«Haydi cabuk ol, artık omrunden cok az bir kısım kaldı. Kazandığın ilim hakîkate ve tatbikÂta gecmez ise, bir aldatmacadan ibÂrettir. Şimdi gereksiz alÂkaları kesmez, engelleri kaldırmaz isen, sonun ne olacak?» dedim.

DEVASIZ DERT OLUR MU?

O zaman bir hÂl oldu. Duny ve dunyÂcılardan kacmak ile, duny arzuları ve Âhiret isteği arasında hayret vÂdisinde altı ay şaşkın, inler ve ağlar bir hÂlde kaldım. Kalbim muzdarib oldu. Aczimi gordum ve anladım. İrÂde ve ihtiyÂrımın tamÂmen elimden cıktığını seyrettim. DevÂsız derde, cÂresiz hastalığa dûcÂr olan bir kimse gibi, AllÂh ’a yalvararak ve sızlanarak iltic ve tazarrûda bulundum. NihÂyet:

«Yahut kendisine du ettiği zaman zorda kalmışa cevap veren ve başa gelen kotuluğu kaldıran, sizi yeryuzunun halifeleri kılan mı? Allah ile birlikte başka ilÂh mı var!? Ne kadar az duşunuyorsunuz!» (en-Neml, 62) Âyetinde buyrulduğu gibi, AllÂh TeÂl duÂmı kabul edip kalbimi uyandırdı. İcimdeki mal ve makam arzusu kaldırıldı. Hepsinden yuz cevirdim. Zikir, uzlet, halvet, mucÂhede, riyÂzat, nefsin tezkiyesi ve ahlÂkın mukemmelleşmesi ile meşgul oldum. İlm-i yakîn ile bildim ki, AllÂh ’a kavuşanlar ve hidÂyet yolunun yolcusu olanlar, bilhassa tasavvuf ehli olan buyuklerdir. En guzel sîret ve ahlÂk onlardadır. Zîr onların zÂhir ve bÂtınlarındaki hÂller, peygamberlik nûrundan alınmıştır. Yeryuzunde de peygamberlik nûrunun otesinde bir nûr yoktur.” (Bkz. GazÂlî, el-Munkızu mine ’d-DalÂl, İst. 1994, s. 35-39)

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 1, Erkam Yayınları

MEZARDA NEFİS MUHASEBESİ YAPAN HAK DOSTU

https://www.islamveihsan.com/mezarda-nefis-muhasebesi-yapan-hak-dostu.html
İslam ve İhsan