İnsan doğarken İslam fıtratı uzere doğar fakat sonra hayat ve inancını kendi iradesi dahilinde tercih eder. Peki İslam uzere bir doğum, yaşam ve İslam uzere hayırlı bir olum icin neler yapmalıyız?“İki şeyi unutma!” buyruluyor, Kur ’Ân-ı Kerîm ’in telkini, Rasûlullah Efendimiz ’in telkin ediyor:
اَلَا بِذِكْرِ اللهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ(“Biliniz ki kalpler ancak AllÂh ’ı zikretmekle huzur bulur.” [er-Ra‘d, 28])
“CenÂb-ı Hakk ’ı unutmayacağız.” İlÂhî kameranın altında olduğumuzun idrÂki icinde olacağız.
İkincisi, “fÂnîliği unutmayacak.”
كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ(“Yeryuzunde bulunan her canlı yok olacak.” [er-RahmÂn, 26])
كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ(“Her can olumu tadacaktır…” [el-Ankebût, 57])
İnsan olumu unutmayacak.
CenÂb-ı Hakk ’ı unutmayacak, olumu unutmayacak, o zaman iş kolaylaşır.
يَحْذَرُ الْاٰخِرَةَ Bir “Âhiret endişesi” icinde olacak. (Bkz. ez-Zumer, 9)
Cunku -elhamdu lillÂh- CenÂb-ı Hakk ’ın “HÂdî” esmÂsının tecellîsiyle musluman olarak geldik. Fakat CenÂb-ı Hak musluman olarak gideceğimize bize bir teminat vermiyor.
“Ancak muslumanlar olarak can verin.” buyuruyor.
“Ey îmÂn edenler! AllÂh ’ın azamet-i ilÂhiyyesi, ona yakışır şekilde takv sahibi olun. «اِلَّا وَاَنْتُمْ مُسْلِمُونَ» Ancak muslumanlar olarak can verin.” (Âl-i İmrÂn, 102) buyuruyor CenÂb-ı Hak.
KAİNAT KİTABINI OKU! - VİDEO
HAYIRLI BİR OMUR İCİN NELER YAPILMALI?
Yine diğer bir Âyet, Muhammed Sûresi:
“Siz AllÂh ’(ın dînin)e yardım ederseniz (yaşarsanız, yaşatırsanız) Allah da (o zaman) size yardım eder ve ayaklarınızı kaydırmaz.” (Muhammed, 7) buyruluyor.
Demek ki dÂim bir, son nefese kadar kaygan bir zeminin uzerindeyiz. Zaten son nefeste her şey bitecek artık. Kabirde, kıyamette telÂfî etme şeyi de yok.
“İki şeyi de unut!” buyruluyor. CenÂb-ı Hak cok merhametli, sonsuz merhamet. Efendimiz “raûf” ve “rahîm”, merhametli. Kul da merhametli olacak, hayır-hasenÂtını artıracak.
“Başkasına yaptığın, butun yaptığın hayır-hasenÂtı unut!” Senin gozunde buyumesin. Sana bir nefsÂniyet, enÂniyet vermesin.
İkincisi; “Başkasının sana yaptığı yanlışlıkları unut!” Affet onları. CenÂb-ı Hak soruyor:
“…AllÂhʼın sizi affetmesini istemez misiniz?..” (en-Nûr, 22) buyuruyor.
CenÂb-ı Hak yine EnfÂl Sûresi ’nde:
“…O hÂlde gercek mu ’minler iseniz, Allah ’tan korkun, aranızı duzeltin…” (Bkz. el-EnfÂl, 1)
Haklıyım, haksız, yok! Bu, Allah beni kardeş etti…
Yine diğer bir Âyette; “mu ’minler cok merhametlidir”, Fetih Sûresi ’nin sonunda. (Bkz. el-Fetih, 29)
Demek ki mu ’min kardeşini affedecek. “Bana bunu yapmıştı!” demeyecek. Allah da onu affedecek -inşÃ‚allah-.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, 2017 Sohbetleri
İslam ve İhsan