Boot-Repair, Linux'u ilk kez kullanırken, ozellikle de Linux'u Microsoft Windows ile cift onyukleme yapılandırmasında calıştırırken gerekli olan yardımcı programlardan biridir. Yardımcı program, onyukleme sorunlarını gidermeye yardımcı olur.
Ozellikle Linux'u ilk kez deniyorsanız ve bilgisayarınızı Ubuntu, Linux Mint, temel işletim sistemi vb. gibi bir Linux dağıtımının yanı sıra Windows işletim sistemi ile cift onyukleme icin yapılandırırken, onyukleme sorunlarıyla karşılaşmak cok kolaydır. Bu gibi durumlarda, Onyukleme Onarım yardımcı programı, onyukleme sorunlarını duzeltmenize yardımcı olur.
Boot Repair yardımcı programı, onyuklenebilir olmayan bir bolumu duzeltmek icin kullanılabilir; orneğin, PC'nizde Windows 10'unuz var ve Ubuntu'yu cift onyukleme olarak yuklediniz. Bazı nedenlerden dolayı, genellikle GRUB onyukleyici yanlış yapılandırması nedeniyle, PC'niz Windows 10'a onyukleme yapamıyor, ancak Ubuntu gayet iyi calışıyor veya tam tersi. Bu senaryoda, calışan bir işletim sistemine onyukleme yapın ve ardından onyukleme sorunlarını gidermek icin Boot Repair programını kullanın. Yardımcı program Windows, Ubuntu ve turevleri icin kullanılabilir.
Hicbir işletim sisteminin onyukleme yapamadığı en olası durumda, bir Ubuntu veya Linux Mint Live USB surucusu kullanabilir ve onyukleyebilirsiniz. Ardından Boot-Repair'i canlı bir ortama kurun ve onyukleme sorunlarını gidermek icin calıştırın.
Boot Repair Kurulumu
Ubuntu tabanlı dağıtımların ISO dosyasını kullanıyorsanız, Boot Repair uygulamasını aşağıdaki komutlarla kurabilirsiniz.
Kod:Panoya kopyala
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair sudo apt-get update sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair
Eğer Elementary OS ISO dosyasını kullanıyorsanız, PPA deposu ekleyebilmek icin software-properties-common paketini kurmalısınız. Ardından yukarıdaki komutlar ile Boot Repair kurulabilir.
Kod:Panoya kopyala
sudo apt update ; sudo apt install software-properties-common
Eğer Linux Mint ISO dosyasını kullanıyorsanız Boot Repair'i yuklemenize gerek yok, bu dağıtımın ISO dosyalarında Boot Repair kurulu olarak geliyor.
Onyukleme Sorunlarını DuzeltinYardımcı program, tek bir tıklamayla GRUB ve GRUB2 onyukleyicisini yeniden yukler. Programla calışmak cok basit. Boot Repair aracını başlatmanız ve ardından “Recommended repair” duğmesine tıklamanız ve ekrandaki talimatlara devam etmeniz yeterlidir. İlk adımda pastebin sunucusuna yuklenip yuklenmeyeceğini soracaktır. Bunu kabul edebilirsiniz. Bu seceneğin yaptığı tek şey sizin icin hazır bir URL oluşturmaktır, boylece bunu destek forumlarında yayınlayabilir ve yardımcı programın bilgisayarınızı duzeltememesi durumunda Technopat Sosyal uyelerinden yardım alabilirsiniz.
Deneyimli Linux kullanıcıları icin, Gelişmiş Secenekler'e tıklayarak ve ardından "Diğer Secenekler" sekmesini secerek erişilebilen gelişmiş ayarlar vardır. “Raporu bir Pastebin'e yukle” seceneğinin işaretini kaldırabilir ve kendiniz manuel olarak sorunu giderebilirsiniz. Yeni başlayanlar icin Gelişmiş Secenekler ile oynamayı onermiyoruz cunku burada yapılacak herhangi bir yanlışlık PC'nizin sorunlarını daha da kotuleştirebilir.
Kaynak: FossLinux