Cennete girerek orada Resûlullah ’a komşu olmak isteyenler ne yapmalı? Rebîa bin KÂ ’b (r.a.) anlatıyor.Peygamberimizin yardımcılığını yapan Rebîa bin KÂ ’b -radıyallÂhu anh- şoyle anlatır:
“Rasûl-i Ekrem Efendimiz ’in kapısında geceler, ona abdest suyunu hazırlar, ihtiyÂcı olan şeyleri getirirdim. Gece bir muddet: «SemiallÂhu li-men hamideh», bir muddet de: «Elhamdu lillÂhi Rabbi ’l-Âlemîn» dediğini duyardım. (İbn-i Sa ’d, IV, 313)
Bir gun AllÂh RÂsûlu:
«–Benden dilediğini iste!» buyurdu. Ben:
«–Cennette Sen ’inle beraber olmayı isterim.» dedim. Efendimiz:
«–Başka bir şey istesen olmaz mı?» buyurdu. Ben:
«–Dileğim ancak budur!» dedim. Bunun uzerine AllÂh Rasûlu:
«–Oyleyse cokca secde ederek kendin icin bana yardımcı ol!» buyurdu.” (Muslim, SalÂt, 226)
ZİRVE MAKAM
Secdeden maksat, umûmiyetle namazdır. O hÂlde cennete girerek orada AllÂh ’ın Habîbi ’ne komşu olmak isteyenler, bol bol namaz kılmalı, Hakk ’a yakınlık anları olan secdeleri artırmalıdırlar. Zîr Hazret-i Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in cennetteki mevkii, peygamberlerin de uzerinde olan, zirve bir makamdır. Hadîs-i şerîften anlaşıldığı vechile, Efendimiz ’e cennette yakın olabilmek icin, sunnet-i seniyyeyinin gerektirdiği vazîfeleri yerine getirmek ve bilhassa huşû icinde cokca namaz kılmak îcÂb etmektedir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan