Merhaba,
Gunlerdir uğraştığım fakat cozemediğim bir sorun var. Her turlu yardım harika olacaktır. Şimdiden teşekkurler.
Elimde boş bulanan 250 GB harici hard diske Ubuntu 20.04 kurdum ve Ubuntu'yu Windows'a alternatif olarak SATA kablosuyla kullanmak istiyorum. Kurulum sırasında ve sonrasında Windows 10 yuklu olan hard diski cıkarmıştım, sadece harici hard disk takılıydı. (+Kurulum sırasında ISO dosyası olan 4 GB'lık USB bellek.)
Ubuntu'yu belirtilen şekilde kurdum. Kurulumdan sonra ilk acılışta Ubuntu sorunsuz calıştı fakat sonrasında restart yaptığımda direkt BIOS'a girdi (HDD Laptop'a SATA kablosu ile bağlıydı.). Ardından bircok kez yeniden başlatmama rağmen surekli BIOS ekranına girdi. (Not: BIOS Boot kısmında'da HDD gozukmuyor.)
Daha sonra harici hard diski direkt laptopın hard disk kısmına takınca Ubuntu sorunsuz bir şekilde acıldı. Ardından tekrar SATA kablosu ile denedim yine BIOS ekranına girdi.
Daha sonra şoyle bir şey denedim; BIOS'ta "Save & Exit" kısmında "Restore Default" a tıklayıp yeniden başlat dedidiğimde, harici hard disk SATA kablosu ile bağlı olmasına karşın Ubuntu calışmaya başladı. Ubuntu acıldıktan sonra tekrar "Restart" dediğimde yine BIOS ekranına giriyor. Her seferinde "Restore Default" yapıp Ubuntu'ya erişebiliyorum. (Bunu rastlantısal olarak fark ettim.)
Tum surecte sadece harici hard disk takılıydı, Windows 10'un kurulu olduğu hard diski hic takmadım. Daha sonra Hem Windows hem Ubuntu'nun yuklu olduğu hard diski takılıyken başlangıcta "Boot Menu"ye girdiğimde yine harici hard disk gorunmuyor, sadece Windows kurulu olan disk goruluyor.
Kurulum sırasında bir şeyi yanlış yapmış olabileceğimi duşunerek hard diske Low Level Format atarak sıfırladım. Ardından her şeyi baştan alarak Ubuntu'yu tekrar kurdum fakat nafile, yine aynı sorunla karşı karşıyayım.
Neden boyle bir sorun yaşıyor olabilirim? Bunu nasıl duzeltebilirim? Sistem bilgisi aşağıdadır.
Laptop Marka: ASUS - X550LD BIOS: Guncel (American Megatrends Inc. X550LD. 308, 17.04.2019) BIOS Modu: UEFI Secure Boot: Disabled