Kitap nedir? İlahi kitap ne demektir? Ehl-i kitap kimlere denir? Kitaplara iman nedir?Kitap, Arapca bir sozcuk olup, “yazmak ve yazılı belge” anlamına gelir. Coğulu “kutub”dur. Bir terim olarak ise Yuce Allah ’ın kullarına yol gostermek ve aydınlatmak uzere peygamberlerine vahyettiği sozlere ve bunun yazıya gecirilmiş şekline denilir.
Hıristiyan ve Yahudiler ’e ilÂhî kitap olarak İncil ve Tevrat verildiği icin, kendilerine “Ehl-i kitap” denilmiştir. İlÂhî kitaplara “semÂvî kitap” da denilir. Bunlar Yuce Allah ’ın kelÂm sıfatının urunudur. Vahiy, Allah ile elcisi arasında cereyan eden bir konuşmadır.
KİTAPLARA İMAN NEDİR? Kitaplara iman, Yuce Allah ’ın birtakım peygamberlerine kitaplar indirdiğine ve bunların iceriğinin tumuyle doğru ve gercek olduğuna inanmayı kapsar. Bu konuda Kur ’an-ı Kerîm ’de şoyle buyurulur: “..De ki: Ben, Allah ’ın indirdiği kitaba inandım ve aranızda adaleti gercekleştirmekle emrolundum..” [1] “Peygamber, Rabbi tarafından kendisine indirilene iman etti, mu ’minler de. Her biri Allah ’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler..” [2]“Ey iman edenler! Allah ’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha once indirdiği kitaba iman ediniz. Kim Allah ’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve kıyamet gununu inkÂr ederse tam anlamıyla sapıtmıştır.” [3]
Kur ’an-ı Kerîm, kendinden onceki kitapları tasdik etmiş, fakat onların koyduğu bazı hukumleri kaldırarak yerlerine başka hukumler getirmiştir. Bir kimsenin mu ’min sayılması icin Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ’e ve ona indirilen Kur ’an ’ın butunune inanması ve uyması gereklidir.[4] Buna gore Ehl-i kitabın mu ’min olarak nitelenebilmesi icin Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ’i ve Kur ’an ’ın hukumlerini benimsemesi gerekmektedir.
Dipnotlar:
[1] ŞûrÂ, 42/15. [2] Bakara, 2/177. [3] NisÂ, 4/136. [4] bk. Âl-i İmrÂn, 3/31; NisÂ, 4/47; MÂide, 5/15; EnÂm, 6/153; A ’rÂf, 7/3.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Donduren, Delilleriyle İslam İlmihali, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan