Surum: Xubuntu 20.04 LTS (30/03/2021)
Herkese merhaba,
Dun Xubuntu'ya gectim. Iyi ki gecmişim mi demeliyim yoksa keşke gecmeseydim mi demeliyim bilmiyorum. Daha onceki konularımda bahsettiğim videodan macOS teması yaptım bilgisayara. Kaynak kullanımı şu an Linux'ta boyle(tema ile):
Kullandıktan sonra boşta RAM 1.02 GB ve işlemci %0.0-%0.7 arası gidip geliyor bazen bir anlığına %5'e kadar cıkabiliyor.
Yeniden başlatıldıktan sonra RAM 650 MB ve işlemci yine %0.0 - %0.7 - %1.3 arası.
Windows'ta ise boyleydi:
Kullanımdan sonra: %49(1, 9GB) ve %1 işlemci.
Yeniden başlatınca: %44(1, 7GB) ve %6 işlemci (Kaspersky antivirus calışıyordu.)
Şu an sorunlarımı yazıyorum, belki yeni geleceklere bir bilgilendirme gibi olabilir.
1- Zoom ve Microsoft Teams eski.
Bu ikisinin yazı tipleri ve arayuzleri biraz farklı ve tasarımları bana cok kotu geldi. Bilmiyorum, belki ben Windows'a alışmışımdır. Yazı tipi farklı ve bir gunde gorebildiğim kadarıyla Zoom'da kullanıcıları actığınızda hani isimlerin baş harflerinin renkli yazıldığı kısım var ya, orada Turkce karakter soru işareti olarak gozukuyor. Takıntılıysanız biraz rahatsız edebilir. Ve ekstradan hicbir yerde buyuk "o", "i" ve "u" (şaka maka buyuk u yazınca goz kırpıyor gibi, noktalar sonup yanıyor) yazamıyorum. (Buyuk ihtimal İngilizce kurduğumdan dolayı.) Kucuk harflerde sıkıntı yok. Ayrıca Zoom'da kullanıcıları actığınızda tam ekrandaysanız gorev cubuğunuz (Linux'ca "paneliniz") tak diye ortaya cıkıyor. Sorun ise bunun tam ekran modundayken olması, kullanıcı penceresiyle gorev cubuğu ne alaka?
2- Bazı uygulamaları acarken gelen bu hata.
Neden cıktığıyla alakalı ise hicbir fikrim yok.
3- Python kurmaya calıştıktan sonra cıkmaya başlayan hata.
Daha aklıma gelirse aşağıya eklerim. Sonuc olarak daha az performanslı da olsa rahat rahat Windows 10'umu kurarım kafam rahat olur diye duşunuyorum. (bkz. Azıcık aşım kaygısız başım.) Son olarak eğer Linux'a gelmeyi duşunuyorsanız mutlaka Ubuntu ya da Mint ile başlayın, cunku topluluğun etkisi cok fazla. Orneğin @Kyronex bana cok yardımı dokundu, buradan ona teşekkur ederim . Ah be gulum, keşke uygulama tarafında biraz daha destek alsaydın da şu Dock'un şu guzelim dekorasyonun keyfini cıkarabilseydim...
Guzel tarafı yok mu? Tabii ki var. Beleş (ucretsiz), istediğin gibi tasarımını değiştirebilirsin, daha az kaynak tuketimi, kodla uğraşmayı seven varsa eğlenceli (eğer zamanınız varsa, ben de seve seve uğraşırım normalde ama yoğun derslerle imkanım yok. Belki yaz tatilinde.). Guvenliymiş, acık kaynakmış vb. zaten her yerde gorebileceğiniz şeyler. Neyse kısaca benim tasarım ve performans icin cıktığım Xubuntu yolu biraz kısa surdu. Umarım gecmeyi duşunenlere yardımcı olmuştur. Sonuna kadar okuyan tum arkadaşlarıma tekrardan teşekkurler.
NOT: Bu arada yazmayı unutmuşum, bilgisayarı başlattığımda ekran cok yavaş geliyor. Şoyle ki, ilk once ust panel, sonra simgeler, en son masaustu fotoğrafı geliyor ve bu yaklaşık 4-5 sn alıyor. Beni cok rahatsız etti. Yani bari 4 sn fazladan beklet ama hepsi beraber gelsin. Aynı şey cercevelerde de var. Herhangi bir şey acıyorum, bazen once cerceve sonra ici geliyor. Tabii ki uygulamalarda sık sık olmuyor ama her bilgisayarı actığımda dediğim şey oluyor.